AlgemeenOpinie

Gouden randje

Vandaag lukt het niet om boos te worden of me ergens over op te winden. Niet over de afschaffing van de rode diesel en niet over de lage prijzen van consumptie-aardappelen, uien en kool.

Vandaag is zo’n dag die je toelacht, die niet stuk kan, waarop je je zegeningen telt. De zon schijnt, de vogels fluiten, de vlinders fladderen en rose bloesemblaadjes dwarrelen op het groene gras. De akkers kleuren rood, geel, paars, wit en oranje.

Op onze polderwegen ontstaan zelfs kleine files door de stroom toeristen die van de tulpenvelden komt genieten. In de bermen gehurkte mensen tussen fluitekruid en paardebloemen met hun fototoestel in de aanslag.

Op de voorpagina van de krant staat dat onze jeugd braver en gezonder wordt. Vergeleken met leeftijdsgenoten in andere Europese landen en de Verenigde Staten en Canada zijn Nederlandse jongeren minder gaan roken en drinken, ze gaan minder uit met vrienden en gaan later voor het eerst met iemand naar bed.

Uit dat onderzoek van de Wereldgezondheidsdienst blijkt dat onze kinderen behoren tot de gelukkigste van de wereld. Ze hebben het meestal naar hun zin op school en hebben gemiddeld vaker een goede relatie met hun ouders. Ze worden relatief weinig gepest en behoren ook niet tot de vechtersbazen van Europa.

Ik kijk naar mijn kleindochter en hoop dat het zo blijft. Mara is nu zestien maanden. Samen met onze jonge hond zit ze op het gazon. De hond heeft een gat gemaakt in het gras en Mara speelt met het opgegraven zand. Ik probeer ze allebei te leren dat het koekje bedoeld is voor Mara en het bijtbotje voor de hond.

Sjoerd neemt ze mee naar z’n moestuin, waar de tomaten en spinazie al lekker groeien. Hij heeft zelfs postelein gezaaid, wat we beiden vroeger heel erg vies vonden. We gaan uitproberen of onze smaak veranderd is.

Op het land zijn de aardappels goed de grond in gegaan. Sjoerd heeft mooie ruggen gefreesd zodat de zon er aan alle kanten bij kan en de grond warm kan worden.

Vandaag is zomaar een dag met een gouden randje. Ik gun u allemaal zo’n dag!