Gert Roseboom: "Ik draag een steentje bij, maar ook al die anderen in ons bedrijf hebben deze prijs verdiend." – Foto: Herbert Wiggerman RundveeInterview

Gouda Cheese Awards voor Gert Roseboom: ‘Kaas is mijn passie’

Kaasmeester Gert Roseboom was degene die onlangs namens kaasonderneming Velder in Bodegraven de hoofdprijs in ontvangst nam van de Gouda Cheese Awards. Bij deze keuring zijn het consumenten die testen en vooral proeven. “Ik leer van het oordeel van specialisten die onze kazen testen, maar als consumenten ons product de allerlekkerste vinden, is dat natuurlijk fantastisch.”

Natuurlijk was Gert Roseboom trots toen hij de hoofdprijs van de Gouda Cheese Awards 2024 in ontvangst nam. Voor een kaasmeester zoals hij is deze verkiezing een heel belangrijke. Hier gaat het niet om kaasspecialisten die kazen onder de loep nemen, maar om een panel van consumenten. “Wij maken kazen voor de consument. Daar is ons hele productieproces op gericht. Als consumenten die van ons de allerlekkerste vinden, dan is dat voor ons de ultieme waardering.”

Hij maakt onmiddellijk een kanttekening. Hij stond dan wel op het podium, de prijs geldt voor alle mensen in de keten van kaasonderneming Velder in Bodegraven (Z.-H.), dochter van FrieslandCampina. “De prijs is voor de melkveehouders die topmelk leveren aan ons, voor degenen die de kaas maken, voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor de rijping, en dan kan ik er nog een heleboel noemen. Als kaasmeester ben ik met een paar collega’s verantwoordelijk voor de kwaliteit. Ik draag een steentje bij. Maar ook al die anderen hebben de prijs verdiend.”

Lutjewinkel1916 Verfijnd & Romig

Velder kreeg de gouden award voor zijn Gouda 48+ jong belegen die onder de naam Lutjewinkel1916 Verfijnd & Romig in de winkel ligt. Het is een ronde en zware kaas van 16 kilo, die volgens Roseboom langzaam rijpt en vol van smaak is. Het geheim van de smid? “Dat mag ik niet vertellen, want de concurrent leest mee”, zegt hij lachend. Een ding wil hij nog wel zeggen. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn bij de rijping van alle kazen cruciaal voor de smaak. Maar dat geldt voor de prijswinnende kaas helemaal.

Gert Roseboom (64) is boerenzoon en al dertig jaar actief in de kaaswereld. Geen moment spijt van gehad. “Kaas is mijn passie. Ik ben een vakidioot. Sta op met kaas en ga ermee naar bed. Ik wil gewoon de allerbeste kaas maken, elke dag weer, kaas die we voor de hoogst mogelijk prijs kunnen verkopen. Als dat lukt, kunnen we onze leden-melkveehouders een goede melkprijs uitbetalen. In een coöperatie is dat het uiteindelijke doel.”

Op de vier rijpingslocaties keurt hij met twee collega’s elke maandag een aantal kazen. “We letten op bijvoorbeeld doorsnede, consistentie en natuurlijk smaak. Ik ben streng. Een zesje is voor mij niet genoeg. Ik keur in feite als consument. Wat vind ik zelf een lekkere en mooie kaas, daar gaat het om. Het gebeurt overigens zelden dat we een kaas afkeuren. Als ik door ons magazijn loop, ruik ik als er iets niet helemaal goed gaat. Bijvoorbeeld met de luchtvochtigheid. Dan grijpen we onmiddellijk in. Het mag niet gebeuren dat we een kaas van mindere kwaliteit in de handel brengen.”

Reinheid, netheid, temperatuur en relatieve vochtigheid

De rijpingscondities zijn voor kaas van fundamenteel belang. Het gaat om reinheid, netheid, temperatuur en relatieve vochtigheid. Nee, hij loopt niet rond met een afvinklijstje. Met zijn langjarige ervaring is kijken, ruiken en proeven genoeg. “Mijn ‘niet-pluisgevoel’ is inmiddels sterk ontwikkeld.”

De melkveehouderij staat onder druk, en daarmee ook de kaasketen. Roseboom is niet pessimistisch. “Bij mij is het glas altijd halfvol. Ik ben ervan overtuigd dat de Nederlandse consument goede kaas blijft eten. We zijn en blijven kaaskoppen. We moeten weerwoord bieden aan groepen die de sector weg willen hebben. Dat is een taak voor alle partners in de keten.”

Hij heeft nog een paar jaar voordat hij met pensioen gaat. “Mijn uitdaging voor de komende periode is om de volgende generatie liefde voor het vak bij te brengen. De twintigers en dertigers van nu staan anders in het leven, ik snap dat wel. Maar in deze wereld is passie voor kaas wel essentieel. Dat gevoel wil ik proberen over te brengen aan de volgende generatie in ons bedrijf.”CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin