Foto: ANP RundveeOpinie

‘Goedkoop voedsel dankzij steunbeleid’

Burgers morren over het steunbeleid voor boeren. Het goedkope voedsel kost hen echter minder dan een sigaret per persoon per dag….

De EU-steun aan boeren kost jaarlijks zo’n €118 per Europeaan. Dat leidt tot veel gemor. Toch is het maar 32 cent per persoon per dag.

Laatst haalde een vrouw die hoorde dat ik boerin ben haar sigaretje uit haar mond en vertelde me ongevraagd wat ze van ons boeren vond die hun hand maar ophielden “Jullie moeten maar ophouden, want wij zijn de dupe omdat jullie niet kunnen rondkomen”, was een van de opmerkingen.

Ik keek haar even aan en toen ze weer een haal van haar sigaret nam vroeg ik haar wat ze rookte. Caballero vertelde ze me. Ze rookte zo’n 2 pakjes per dag en kon niet zonder. Een slof van 8 pakjes kost zo’n €65. Ongeveer €8 per pakje dus!

Veel voedselprijzen afgelopen 30 jaar niet verhoogd

Ik heb haar toen gevraagd of ze er wel eens over nadacht hoe het komt dat het voedsel wat zij koopt zo goedkoop blijft. Bijvoorbeeld de melkprijzen zijn zeker de laatste 30 (ja, 30!) jaar niet verhoogd, net als de prijzen van veel soorten groenten, fruit en vlees. En of ze wist dat maar 6% btw over voedsel word berekend. Echter, de kosten die de boer maakt om die producten op de plank te brengen is met meerdere honderden procenten verhoogd, zeker de laatste jaren waarin alle kosten die vooral ook boeren moeten maken enorm verhoogd zijn.

Minder boeren, duurder voedsel

“Omdat er te veel boeren zijn, dat weet iedereen”, gaf ze me als antwoord. Ik heb haar toen uitgelegd wat – mochten de subsidies voor de boeren ophouden, zoals veel Nederlanders willen – er met de voedselprijzen voor de consument gaat gebeuren. En of ze doorhad dat de voedselprijzen voor de gemiddelde Europeaan met wel meer dan een paar honderd procent gaat stijgen.

Ik vroeg haar ook maar meteen of ze heeft uitgezocht waar de €700 miljoen aan superheffing die de Europese melkveehouders alleen al vorig jaar hebben moeten betalen heen zijn gegaan. Dat had ze – natuurlijk – niet.

Nou die zijn dus níét met de subsidies verrekend, vertelde ik haar.

Werkelijke waarde van voedsel

Oplossing is gewoon alle subsidies weg; iedereen gaat de werkelijke waarde van voedsel betalen (inclusief alle hoge kosten die boeren voor het produceren van voedsel moeten maken. Maar houd dan wél rekening met het feit dat er dan véél meer dan 32 cent per dag per persoon meer betaald zal moeten worden. Er wordt, zeker in Nederland, dagelijks veel meer aan voedsel in de vuilnisbak gegooid….

32 cent gaat volgens u in rook op? Dat is minder dan wat u voor één sigaretje betaalt; en daarvoor werkt u vast niet zo’n 80 uur per week, zoals de gemiddelde boer wél doet.

Beheer
WP Admin