RundveeAchtergrond

Goede prijsniveau slachtkoeien heeft beste tijd gehad

Het aanbod van slachtkoeien is krap en toch heeft de prijs zijn hoogtepunt nu wel bereikt. De zomer staat voor de deur en het aanbod van slachtkoeien zal stijgen.

Het aanbod van slachtkoeien is krap, toch verwachten handelaren een grote uitstoot van koeien. Dit zal gebeuren zodra de overheid een besluit heeft genomen over de aanpak van het overschrijden van het fosfaatplafond door de melkveehouderij. Nu houden melkveehouders zoveel mogelijk koeien in de stal onder het mom van ‘wat we nu hebben, hebben we alvast’. Hierdoor is het aanbod van zowel slacht- als gebruikskoeien erg klein.

Hoewel er voldoende ruimte in de stallen is, zal er door de bekendmaking van de overheid een stroom koeien op gang komen. Niet omdat er veel extra koeien rijp zijn voor de slacht maar omdat de melkprijs in veel gevallen niet toereikend is. Meer koeien betekent in veel gevallen extra kosten voor mestafzet en voeraankoop. De huidige melkprijs is te laag om dit goed te maken.

Handelaren vrezen dat de prijs van slachtkoeien, die nu op een prima niveau staat, flink keldert zodra er meer aanbod komt. Slachterijen voeren nu met het krappe aanbod namelijk al druk uit op de prijs. De marges op de verkoop van het vlees zijn onvoldoende of zelfs negatief. Dit is ontstaan in het begin van het jaar. Toen vloog de prijs binnen een aantal weken omhoog van €2,55 naar €3,30 per kilo geslacht gewicht voor een O-kwaliteit slachtkoe. (bron: Vee&Logistiek Nederland) De verkoopprijs van het vlees kon deze snelle en grote prijsstijging niet volgen. Slachterijen houden daarom al maanden druk op de ketel, zij willen, ondanks het zeer krappe aanbod, absoluut niet meer betalen. Minder betalen lukt echter ook niet, daar is het aanbod gewoonweg te krap voor.

Nu de zomer voor de deur staat, zal de druk vanuit de slachterijen verder groeien. Consumenten eten in de zomer minder rundvlees en voornamelijk het goedkopere voorvlees verdwijnt in de koelhuizen. Zodra daar ook nog eens een groter aanbod van slachtkoeien bij komt, is een flinke prijsdaling niet te voorkomen. Of deze prijsdaling net als in voorgaande jaren al eind juni van start gaat, is niet te zeggen. Zolang het aanbod op het huidige niveau blijft, zal de prijs met kleine stapjes dalen. Komt er veel aanbod los, dan zijn de stappen groter.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Koeien Vee & Logistiek

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek