MechanisatieOpinie

Goed gezien

Reflecterende belijning en goede verlichting. Alles voor een betere zichtbaarheid en een veiliger verkeer.

Vorige week reed ik in het donker met de auto naar kantoor. Ik schrok, want voor me doemde opeens een obstakel op. Ik zag dat het een trekker met kipper was. Bij nadere bestudering bleken er toch twee speldenknoppen op te zitten die moesten doorgaan voor achterlichten. Wettelijk gezien dus niks aan de hand.

Wat zou die boer nu denken, die met zo’n nauwelijks zichtbare combinatie de weg op gaat? Is hij zich niet bewust van de slechte zichtbaarheid van zijn combinatie, of denkt hij misschien: ik voldoe aan de wettelijke verplichtingen, bekijk het allemaal maar voor de rest? En als door dergelijke praktijken de wetgeving wordt aangetrokken op een manier die misschien niet al te praktisch is, is hij dan de eerste die protesteert? Want dat is vaak het geval, degenen die de zaken het minst voor elkaar hebben, brommen het hardst als ze de zaken voor elkaar moeten maken.

Knipperende leds

Dat het ook anders kan, zag ik enkele dagen later toen ik een silagewagen van Dewa bekeek: goede ledlampen, niet alleen onderin maar ook bovenin. Bovendien zaten daarnaast knipperende leds, die al van verre duidelijk maakten dat oplettendheid geboden was. Toen ik nog weer wat later op de snelweg onderweg was in het donker, viel me op hoeveel beter vrachtwagens zichtbaar zijn die reflecterende belijning op hun opleggers en aanhangers hebben. Voor zware vrachtwagens is dit een wettelijke verplichting. In de landbouw levert Schuitemaker zijn wagens desgewenst met contourmarkering.

Het gebeurt dus gelukkig wel, werken aan een betere zichtbaarheid en een veiliger verkeer. Met of zonder wettelijke verplichting.

Beheer
WP Admin