Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Glyfosaatverbod in pachtovereenkomst toegestaan

Het glyfosaatverbod dat de provincie Noord-Brabant in meerjarige pachtovereenkomsten opneemt is toegestaan.

Tot dat oordeel komt de Centrale Grondkamer in een recente uitspraak. Met deze uitspraak wordt een eerdere uitspraak uit april van de Zuidelijke Grondkamer onderuitgehaald, daarin werd een dergelijke glyfosaatverbod-voorwaarde in het contract verboden omdat het de ondernemersvrijheid te veel zou inperken. De Grondkamer haalde daarom de glyfosaatverbod-passage uit de overeenkomst. In hoger beroep komt de Centrale Grondkamer nu tot een ander oordeel.

Noord-Brabant heeft al enige tijd in haar meerjarige pachtovereenkomsten staan dat het verboden is gebruik te maken van glyfosaathoudende middelen, zoals Roundup, op haar pachtgronden. Potentiële pachters worden daar ook actief op gewezen, aldus de provincie. Daarnaast stelt de provincie met nadruk dat het gaat om pachtgronden die tijdelijk worden uitgegeven omdat de grond een andere bestemming zal krijgen.

Exploiteren van percelen zonder glyfosaat is mogelijk

Volgens de Centrale Grondkamer beperkt het glyfosaatverbod de exploitatievrijheid van de pachter niet buitensporig en het gebruik van de gronden niet wezenlijk. ‘De Centrale Grondkamer gaat er (…) van uit dat het exploiteren van percelen zonder glyfosaat mogelijk is.’ Het gaat bovendien om pachtgronden die slechts tijdelijk gebruikt mogen worden, aldus de Centrale Grondkamer.
Overigens wil dit niet zeggen dat in andersoortige pachtovereenkomsten dan driejarige geliberaliseerde pachtovereenkomsten een glyfosaatverbod opgenomen mag worden. “Dat zal steeds aan de hand van de omstandigheden moeten worden beoordeeld,” aldus de Centrale Grondkamer.

Beheer
WP Admin