Foto: Misset AlgemeenNieuws

Glyfosaat: nog geen definitief besluit

Er is nog geen definitief besluit genomen over de verlenging van de toelating van onkruidbestrijder glyfosaat.

De Europese lidstaten werden het vrijdag 14 oktober niet eens over een voorstel van de Europese Commissie om de toelating van glyfosaat met maximaal een jaar te verlengen. Daarmee is er nog geen formeel besluit genomen over de verlenging.

In weekblad Boerderij wordt deze week te stellig vooruitgelopen op de procedure die nog moet worden doorlopen.

Toelating eindigt dit jaar

De lidstaten bespraken het voorstel afgelopen vrijdag in het Scopaff, het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer. Er was geen meerderheid voor de verlenging van de toelating, maar er was ook geen meerderheid tegen de verlenging. Verlenging van de toelating is aan de orde omdat de toelating dit jaar eindigt. De herbeoordeling van glyfosaat is echter nog niet afgerond.

De besluiteloosheid in het Scopaff betekent dat het voorstel van de Europese Commissie nu zal worden besproken in het Comité van Beroep van de Europese Unie. Ook daar zullen de lidstaten weer over het voorstel moeten oordelen. Als ook daar geen meerderheid voor of tegen verlenging van de toelating is, zal de Europese Commissie zelf de knoop kunnen doorhakken. De Europese Commissie wil de toelating met maximaal een jaar verlengen. Nederland ondersteunt dat standpunt.

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin