Mestdistributie J. van Leijsen in Poortvliet (Zld.). - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Gloednieuwe mestverwerker levert volop compost

Mestdistributie J. van Leijsen wil minstens 1.000 ton compost per week produceren.

De splinternieuwe mestverwerkingslijn van Mestdistributie J. van Leijsen in Poortvliet (Zld.) draait exact een maand. De productie en afvoer van de gedroogde compost begint inmiddels goed op gang te komen. Zodoende staan twee opleggers klaar om te worden geladen en het exportwaardige product over de grens te brengen.

Meer dan helft droge stof

De compost heeft tussen de 50% en 60% droge stof en zal naar verwachting 25 kilo fosfaat per ton bevatten. Veel onderzoekuitslagen moeten nog binnen komen, zodat eigenaar Joop van Leijsen nog geen precieze gehalten kan noemen. Door de verblijftijd in de droogtunnels ter verlengen, zal het drogestofgehalte van de compost verder stijgen. In hoeverre dat wordt gedaan, hangt ook sterk af van de markt. Als het aanbod en de vraag hoog zijn, is er geen speling om de procestijd veel te uit te breiden. De dikke fractie van de mest heeft 32% droge stof als deze de droogtunnel in gaat. Voor het scheiden van de mest wordt een elektrisch aangedreven decanter gebruikt.

Aanloopproblemen voorbij

De start van de installaties in de splinternieuwe hal ging gepaard met enige aanloopproblemen. Deze zijn verholpen. Van Leijsen is desondanks tevreden over hoe de mestverwerking draaide in de eerste maand. Op termijn is het de bedoeling minstens 1.000 ton compost per week te produceren.

Reacties

Beheer
WP Admin