<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

‘GLB heeft geen extra werkgelegenheid gecreëerd’

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) heeft niet voor bijkomende banen gezorgd. Dat staat in een rapport van het Frans Europarlementariër Eric Andrieu dat in juni zal voorgelegd worden aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

De verschillende hervormingen die sinds 1992 doorgevoerd zijn, hebben voor een liberalisering van de markt gezorgd en hebben de gezinsbedrijven in heel Europa verzwakt. Dat schrijft de Franse Europarlementariër Andrieu in het rapport.

In het beste geval heeft het Europees landbouwbeleid de afgelopen 20 jaar kunnen vermijden dat er banen zijn weggevloeid uit de landbouwsector. In het creëren van nieuwe banen is het Europese landbouwbeleid echter nooit geslaagd, is de harde conclusie van Andrieu.

Oppervlakkige steunmaatregelen

“80% van het GLB-budget gaat naar oppervlakkige steunmaatregelen die in de kaart spelen van een grootschalige landbouw die een negatieve impact heeft op het milieu en op de werkgelegenheid”, stelt de Fransman. “Daardoor is het aantal Europese landbouwbedrijven tussen 2007 en 2013 met 20% gedaald, van 13,6 miljoen boeren naar 10,8 miljoen.”

Jonge boeren en gezinsbedrijven steunen

Volgens Andrieu is het wel degelijk mogelijk om het GLB bij te sturen en ervoor te zorgen dat er banen bijkomen. Daarvoor moeten jonge boeren en gezinsbedrijven massaal ondersteund worden. Volgens Andrieu is dat iets wat de Europese consument ook wil.

Beheer
WP Admin