NPPL-deelnemer Maurits Bax: "Met dit extreme droge en warme weer heb je weinig aan het raffinement van een heel precieze vochtmeter." - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Gewassen en vochtsensor schreeuwen om water door langdurige hitte

De vraag of hij nu wat heeft aan zijn regenadvies vanuit het Dacom-vochtmeetstation klinkt in deze derde week van augustus 2022 wat ridicuul. Het is nu met de zes haspelinstallaties op het bedrijf voor Maurits Bax een kwestie van ‘beregenen wat je beregenen kunt’.

Het lukt inmiddels haast niet meer ondanks alle inspanning het signaal ‘rood, nu beregenen’ voor te blijven. Al is het niet per se de droogte waar de gewassen nu last van hebben, maar juist de hitte, vertelt Maurits Bax uit Luyksgestel (N.-Br.) Hij is met zijn bedrijf deelnemer aan de NPPL 2.0-studiegroep Zuidoost.

Verbranding is het probleem

“Tegen de droogteschade kon ik het nog net bijhouden op deze droogtegevoelige gronden. Maar met temperaturen van boven de 30 graden is verbranding het probleem. Snelle veroudering van het blad met name bij de aardappelen. Het loof gaat plat, de groei stagneert. Terwijl augustus juist de maand is waarin er veel moet groeien, nu moeten eigenlijk de kilo’s komen. Er groeit nog wel wat, ik zal ze niet meteen eerder gaan rooien. Maar tegenover zo’n 65 ton aardappelen per hectare normaal verwacht ik nu toch wel 10 tot 15% minder.”

De vochtsensor is een hulpmiddel, net zoals de schop hiervoor een hulpmiddel is

En inderdaad, met dit extreme droge en warme weer heb je weinig aan een heel precieze vochtmeter, zegt Bax. “Op zich is het wel interessant om te zien hoe het vochtgehalte verloopt over de dag en nacht na een beregening. Maar praktisch gezien: het is een hulpmiddel, net zoals de schop hiervoor een hulpmiddel is.”

Vroeg in het seizoen heeft Bax er meer aan gehad. In juni viel eerst nog voldoende water en dan geeft de vochtsensor aan wanneer het punt om te gaan beregenen naderbij komt. Al wil hij daarop eigenlijk niet wachten. “Ik kan namelijk niet ineens overal tegelijk zijn.”

Phytophthora

Over de phytophthora-app in Farmmaps kan de akkerbouwer kort zijn, in die zin dat de bestrijdingsnoodzaak van phytophthora is overruled door de bestrijding van Alternaria. “Phytopthora spuiten kan volgens de app inmiddels wel vier weken wachten. Maar tegen Alternaria wil ik eens in de twee weken toch wel spuiten, een app daarvoor is er niet. Als ik dan toch rond ga, doe ik er meteen wat phytophthora-middel bij.”

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin