Scannen van een koe. Deze is drachtig. Heemskerk ziet na deze warmte dat er minder koeien aangeboden worden voor inseminatie en zodoende ook voor dracht scannen. - Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Gevolgen van hittestress worden nu zichtbaar

Door de aanhoudende warmte neemt de vruchtbaarheid van melkkoeien af. De impact van hittestress op de prestaties van koeien wordt nu zichtbaar.

Veel koeien komen terug in cyclus na de lange warme periode. Ook de bedrijven die het stalklimaat sturen of buffers door het rantsoen mengen, bieden koeien opnieuw aan voor inseminatie. Dat merkt Ingenieursbureau Heemskerk.

De aanhoudende warmte zorgt ervoor dat koeien uitlopen in lactatie. Dat komt omdat ze minder goed tochtig worden en meer moeite hebben met het behouden van de vrucht.

Door hittestress zijn koeien niet zichtbaar tochtig of zijn ze het juist heel erg kort

”Wij mensen presteren ook minder als het lange tijd warm is. Dat is bij koeien niet anders”, zegt Heemskerk. “We zien dat er minder koeien aangeboden worden voor inseminatie en zodoende ook voor dracht scannen.” Door hittestress zijn koeien niet zichtbaar tochtig of zijn ze het juist heel erg kort. Daardoor missen veehouders sneller een tocht. Anderzijds worden koeien wel opnieuw aangeboden voor inseminatie. Ook lijken er meer koeien last te hebben van cysteuze eierstokken door een lagere voeropname als gevolg van hittestress.

Aanpassingen hebben groot effect

Na aanleiding van warme jaren hebben steeds meer veehouders geïnvesteerd in systemen die de stal koel houden zoals ventilatoren, vernevelingsystemen en dakisolatie. Dat lijdt tot een beter koecomfort en het minder snel optreden van hittestress. Melkveebedrijven die maatregelen hebben genomen lopen nu tegen minder trammelant aan. Deze bedrijven blijven dieren aanbieden.

Ook bedrijven die op het gebied van voermanagement actie hebben ondernomen met bijvoorbeeld pensbestendig vet of buffers voeren of tweemaal daags voeren hebben minder problemen met de vruchtbaarheid van de koeien.

Heemskerk insemineert niet alleen maar scant ook koeien op dracht. De resultaten zijn wisselend. Bij bedrijven die geen aanpassingen in het voer of aan het stalklimaat hebben kunnen toepassen, zijn naar schatting 15% minder dieren drachtig in vergelijking met zes tot acht weken geleden. Aanpassingen die tot minder hittestress leiden, kunnen dus een groot effect hebben.

Inseminatiestop

Er zijn zelfs bedrijven die een inseminatiestop hebben ingevoerd omdat de kans groter is dat koeien het vruchtje niet behouden. Voor robotbedrijven is dat niet handig omdat het de doorloop van de melkrobot belemmert. De robot is onderbezet als meerdere koeien straks tegelijk drachtig zijn en overbezet als ze daarna tegelijk aan de melk zijn en aan hun piekproductie zitten.


Nieuwsbrief Rundvee

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen rundvee.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin