AlgemeenOpinie

Gevaarlijke flater met griepvaccin

Het spannende verhaal van de Mexicaanse griep uit 2009 blijkt nog bonter dan het al was.

De hele wereld sidderde uit angst voor een pandemie, een wereldwijde epidemie van een zeer gevaarlijke mutant van het griepvirus. Nederland was te klein toen bleek dat er mogelijk niet voldoende vaccin was om alle mensen in te enten die risico liepen. Met stoom en kokend water en onder grote publieke druk moest de regering vaccin inkopen.

Het nieuwe griepvirus – dat eerst nog varkensgriep werd genoemd – bleek uiteindelijk minder gevaarlijk dan gevreesd. Met als gevolg dat Nederland een enorme voorraad overbodig vaccin had, met een waarde van enkele miljoenen euro’s.

Die voorraad is uiteindelijk vernietigd. Nadat het middel over de datum was, heette het in de officiële lezing van het ministerie van VWS. Maar nu blijkt in een rechtszaak dat dit niet de hele waarheid was. Door een ambtelijke dommigheid is de hele voorraad vaccin bedorven, en daarna vernietigd. De mogelijkheid om het nog van de hand te doen was toen verkeken.

Achteraf lijkt het alleen maar onbenullig. Gelukkig was het gevaar van een echte gevaarlijke epidemie toen al geweken. Overal worden fouten gemaakt. Maar het geeft wel te denken dat één ambtelijk missertje het einde kan betekenen van een voorraad vaccin die de hele Nederlandse bevolking moest beschermen tegen een gevaarlijke ziekte.

Beheer
WP Admin