Het Dairy Breeding Center in Wirdum is een van de pijlers van de fokkerij van CRV. Foto: Anne van der Woude RundveeNieuws

Stierindex laat zien dat genetische vooruitgang doorgaat

Uit de jongste stierindexenberekeningen blijkt dat er nog een grote vooruitgang mogelijk is. Met name in productie blijken de hedendaagse koeien goede resultaten te behalen.

Niet alleen in Nederland maar vooral elders in de wereld blijkt dat de melkaanleg nog een hoger niveau wordt gebracht. Bovenaan de Nederlands Vlaamse Index (NVI) rangschikking staan Altuve en zijn stalgenoot Topshot. Altuve heeft een plus van 2415 kilo melk met negatieve gehalten vererving. Zijn sterke punt is de uiergezondheid en de daaraan gekoppelde levensduur. De fokwaarde van Topshot is meer in balans met 1800 kilo melk en positieve gehalten. Esperanto staat op de derde plaats. Naast een zeer goede melkaanleg hebben zijn dochters goede uiers en benen.

Op de vierde plaats staat Solution, die ondanks een kleine winst van NVI punten, twee plekjes daalde in de rangschikking. Solution heeft een fokwaarde met goede melkaanleg, positieve gehalten en een goede uiergezondheid. Wie de NVI rangschikking door kijkt zal opmerken dat de top 12 stieren op gelijkwaardig niveau zitten. Wie niet de hoogste NVI wil kan zelfs naar de top 300 kijken. Met gerichte paringen zullen veehouders in de stal niet veel verschil merken want de basis is vrijwel identiek.

Jacuzzi duidelijk aan kop

Bij de roodbonten is het Delta Jacuzzi die zijn fokwaarden opnieuw verbeterd. Zijn vet vererving stijgt naar +0,73 procent. Daarnaast kan hij bogen op een prima melkaanleg en bovengemiddeld exterieur. Helaas zal de veehouder iets vaker moeten wachten tijdens het melken. De in Nederland geboren maar in Duitsland gevestigde Andy krijgt op basis van zijn dochters en mooie plus. Ook de gebruikskenmerken worden gunstig ingeschat. Bij de MRIJ stieren is geen nieuws. De halfbroers Harm en Harcon hebben in exterieur en productie grote verschillen maar zijn daardoor prima naast elkaar te gebruiken.

Beheer
WP Admin