Omgeving Winterswijk (Gld.). Gelderland stelt stikstofnormen vast in nog te bepalen zones rond de Veluwe en Winterswijk om de uitstoot te verlagen. Foto ter illustratie. Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Gelderland gaat aan de slag met zonering

Provinciale Staten van Gelderland hebben groen licht gegeven voor het plan om zones aan te wijzen rondom stikstofgevoelige natuurgebieden.

Woensdagavond 5 februari debatteerden de Staten over de stikstofaanpak in Gelderland. Naast de stikstofaanpak waar de provincie al mee bezig was, hebben recente rechterlijke uitspraken over zowel intern salderen als de ‘Greenpeace-uitspraak’ de druk op de provincie verhoogd om maatregelen te nemen.

De provincie wijst zones aan rond stikstofgevoelige natuurgebieden waar de stikstofuitstoot omlaag moet. Gedeputeerde Staten van Gelderland willen in deze gebieden normen opleggen voor een maximale stikstofuitstoot. De eerste focus ligt op natuurgebied de Veluwe en natuur bij Winterswijk. Hoe groot de zones worden, is nog niet bekend. De provincie werkt aan een verdere uitwerking van het plan.

Vergunningverlening

Het aanwijzen van zones moet helpen om de vergunningverlening buiten die gebieden weer op gang te brengen. Op dit moment zit Gelderland nagenoeg volledig op slot, net als diverse andere provincies.

De provincie liet eerder weten in februari het plan voor zonering verder te willen uitwerken en hoopt dat hierover in maart de eerste besluitvorming plaatsvindt.

Noord-Brabant

Ook andere provincies werken volop aan hun stikstofaanpak, mede door recente gerechtelijke uitspraken. Noord-Brabant besloot vorige week de ‘stallendeadline’ met een half jaar uit te stellen. Volgens deze regel moeten bedrijven met melkvee en kalveren verouderde stalsystemen aanpassen naar emissiearme systemen en zo hun uitstoot verlagen, op stal- of bedrijfsniveau.

De stallendeadline schuift nu op van 1 januari 2026 naar 1 juli 2026. Met de nieuwe uitspraak van de Raad van State over intern salderen is het de vraag in hoeverre vergunningverlening mogelijk is voor deze stalaanpassingen. Ook over juridisch houdbare emissiearme systemen bestaat veel onzekerheid.

Brabant werkt ondertussen verder aan zijn eigen stikstofaanpak. De provincie richt zich op twaalf gebieden, die zijn aangewezen als ‘Groenblauwe Gebiedsgerichte Aanpak-gebieden’. Elk gebied krijgt een eigen aanpak. De provincie vraagt de gebieden om zelf met projectplannen te komen en stelt daar geld voor beschikbaar.