AkkerbouwOpinie

Geld, plezier en drie andere kernpunten van boer-zijn

Wat moet je kunnen en wat kom je tegen als je boer wilt zijn? Vijf kernpunten op een rij. Want het vrije beroep, ook dat van boer, vraagt mensen die uit het juiste hout zijn gesneden. Het is niet nieuw voor boeren, wel interessant voor boeren-in-spe.

Vorige week vroeg de stagebegeleider mij waarom onze stagiair het bedrijf van zijn vader zou moeten overnemen. Ik heb het er uitgebreid met hem over gehad. Over waarom je boer zou willen worden en over uit welk hout je gesneden moet zijn om boer te kunnen zijn. Ik moet er wel bij zeggen dat de toon van mijn antwoord misschien iets anders was geweest als hij het na een florissanter prijsjaar had gevraagd.

  • Geld verdienen Een van de belangrijkste redenen om een bedrijf te hebben is om er geld mee te verdienen. Liefst meer dan in loondienst, vanwege de extra tijd en energie en het risico dat je loopt.
  • Werkplezier Ook belangrijk is dat je de werkzaamheden op het bedrijf graag doet. Je moet toch wel plezier in je werk hebben. Je hoeft natuurlijk niet alles leuk te vinden, maar je moet je vak natuurlijk wel graag doen. Werkplezier en geld verdienen liggen niet altijd in elkaars verlengde.
  • Stressbestendigheid Je moet ook redelijk stressbestendig zijn; veel zaken heb je immers niet helemaal zelf in de hand. Probeer dan om er het beste uit te halen. Het eindresultaat zul je moeten accepteren, ook al heb je een jaar of nog langer niets verdiend. Heb je een jaar wel goed verdiend, dan moet je met dit geld zorgvuldig omgaan en het niet klakkeloos ergens in investeren. Je moet zogezegd een appeltje voor de dorst bewaren.
  • Beslissingen durven nemen Als ondernemer krijg je zo veel informatie toegespeeld dat het soms moeilijk beslissen is. Je moet je realiseren dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Kies een weg die jou past en die je kunt behappen. Vertrouw de overheid niet te hard, want die is net als de wind: het kan alle kanten opwaaien. Ook adviseurs hebben niet de wijsheid in pacht. Het is belangrijk dat je zelf beslissingen kunt nemen. Vervolgens ga je ook voor wat je hebt besloten. Doe je dat niet, dan kost dat veel energie.
  • Omgaan met vrijheid en gebondenheid Vaak heb je als boer veel vrijheid, je kunt je dag grotendeels zelf indelen. Maar vergeet niet dat je aan de andere kant ook minder lang en makkelijk weg kunt gaan van je bedrijf. Het bedrijf blijft je aandacht vragen wat betreft het verzorgen en controleren van vee dan wel gewas. Bovendien vergt een probleem vaak snel een oplossing.

Als ondernemer groeien in maatschap

Een jonge ondernemer kan schrikken als hij deze vijf punten overziet. Maar je hoeft niet meteen in het diepe te zwemmen. Groei langzaam in het bedrijf via een maatschap met je ouders. En is het niet wat je eigenlijk ervan verwachtte, schaam je dan niet om dit alsnog kenbaar te maken. En mocht het mislukken, dan moet je maar denken: alles is beter dan eeuwig spijt hebben van het feit dat je het nooit hebt geprobeerd.

Beheer
WP Admin