Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Geen glyfosaatverbod op rijkspachtgrond

Er komt geen glyfosaatverbod op reguliere pachtgronden van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

De Kamer heeft in een motie gevraagd het gebruik van glyfosaathoudende middelen te verbieden op rijksgronden die in pacht zijn bij agrarisch ondernemers. Minister Schouten zegt dat het niet mogelijk is om lopende pachtcontracten open te breken en daaraan eenzijdig andere voorwaarden te verbinden, zoals een verbod op het gebruik van de onkruidbestrijder glyfosaat.

Reguliere pachtcontracten

Het overgrote deel van de 41.000 hectare rijksgrond die bij de landbouw in gebruik is is op basis van reguliere pachtcontracten (doorgaans levenslang) uitgegeven. Ongeveer 10% van de grond wordt voor een periode van vier tot zes jaar verpacht (geliberaliseerde pacht).

Bij de openbare inschrijving voor de geliberaliseerde pacht zal het Rijksvastgoedbedrijf meer grond gaan verpachten aan agrarisch ondernemers die aangesloten zijn bij duurzaamheidscertificaten, zoals Skal. Biologische bedrijven die bij Skal zijn aangesloten mogen geen glyfosaat gebruiken.

Daarnaast wil het Rijksvastgoedbedrijf bij wijze van proef pachters de mogelijkheid geven om vrijwillig het gebruik van glyfosaathoudende middelen te verminderen of te stoppen.