De ronde balen bleken verdwenen. Elanden hebben zich eraan tegoed gedaan. - Foto: Eleonie Pijl BoerenlevenOpinie

‘Geen genade voor de eland’

Elanden zijn voor toeristen een attractie, voor boeren een plaag. Dit jaar is de overlast in Noorwegen echt extreem.

We zijn genoodzaakt om onze wintervoorraad ronde balen langs de kant van de weilanden te laten staan. Bij de boerderij hebben we namelijk helaas niet genoeg plek om alles op te slaan. Vorig jaar gaf dat ook geen problemen. Ja, elanden lopen altijd rond in de winter. Dat een paar elanden aan enkele ronde balen knabbelen is eigenlijk best oké. Vorige winter verloren we daardoor misschien vijf ronde balen. Niks aan te doen, dat was prima.

De ronde balen bleken verdwenen. Elanden hebben zich eraan tegoed gedaan. - Foto: Eleonie Pijl

De ronde balen bleken verdwenen. Elanden hebben zich eraan tegoed gedaan. – Foto: Eleonie Pijl

Jacht: vijf elanden per jaar

Dit jaar is de situatie anders. Afgelopen herfst hadden we een jachtquotum van vijf elanden in de velden rond de boerderij. Dat hebben we niet kunnen vullen. Er waren simpelweg niet genoeg elanden om te schieten. De jacht is afgelopen op 24 december. Vanaf januari beginnen de trekdieren te komen.

Ik kreeg een opgewekt sms’je van een collega, die uitzicht heeft over een deel van onze weilanden. “Waauw, er staan gewoon 12 elanden op jullie veld!” met smileys en duimpjes omhoog. De boer des huizes gromde.

Virusziekte bij elanden

Vorige week stond de teller op 45 verdwenen ronde balen. Deze week zitten we al boven de 50. Dat is al 10% van de totale hoeveelheid. Daar komen de aangevreten ronde balen nog bij. We willen de aangevreten ronde balen niet voeren aan de koeien. Er heerst een virusziekte onder de elanden en rendieren. Die chronic waste disease is een zusje van de BSE en we willen niet het risico lopen dat we dit de stal in trekken. Dus vóórdat we de aangevreten balen aan het vee geven, willen we eerst schriftelijke toestemming van de Noorse Keuringsdienst van Waren. Dat het oké is, zodat wij in geval van een gemuteerd virus niet met lege handen komen te staan of moeten ruimen.

Sentiment is duur

Meer verlies dan 50 balen kunnen we ook niet lijden, dan hebben we écht te weinig voer in het voorjaar. We zijn ook echt niet de enigen die hier last van hebben, dus de prijs voor aankoop van ronde balen is niet bepaald laag. Gelukkig hebben we nog 3,5 torensilo, waar geen eland bij kan. Vorig jaar moesten we balen bijkopen, en dat is ons slecht bevallen. De productie kelderde de dag dat we begonnen deze aangekochte balen te voeren.

Foto: Eleonie Pijl

Foto: Eleonie Pijl

Dus nu halen we de huismiddeltjes maar voor de dag om de elanden van de balen te houden. Sommigen halen zakjes met haren bij de kapper en hangen dat in nylonkousen rond de ronde balen. Wij gebruiken deze keer waspoeder. Dat gaat gemengd met water over de ronde balen die er nog staan. Of vermengd met ander (geel) water, bij gebrek aan gesmolten water in de buurt. Knappe eland die zich door zoveel mensengeur heen weet te werken.

Het komende jachtseizoen laten we geen enkele eland meer lopen uit bewondering en sentiment. Sentiment is duur.

Beheer
WP Admin