<em>Foto: Hans Prinsen</em> AlgemeenNieuws

‘Geen EU-verbod preventief gebruik antibiotica’

Er komt naar verwachting geen Europees verbod op preventief gebruik van antibiotica in de veehouderij. Minister Edith Schippers van volksgezondheid gaf tijdens een debat in de Tweede Kamer alvast een winstwaarschuwing.

Helma Lodders (VVD) vroeg het kabinet de Europese aanpak van antibioticaresistentie zo concreet mogelijk in te vullen. Dat is ook de inzet, zegt Schippers. “Maar de verschillen tussen de lidstaten zijn groot. Daarom vinden we het ook van belang dat landen in Noord-Europa elkaar controleren en landen in Zuid-Europa ook. Er is op elk niveau nog winst te behalen”, zegt Schippers.

Geen harde afspraken verwacht

De minister verwacht in de EU geen harde afspraken te kunnen maken met cijfers of verboden op het gebied van antibioticagebruik. “Niet iedereen vindt de noodzaak hiervan even groot als wij”, aldus Schippers, die eraan toevoegt dat de onderhandelingen nog in volle gang zijn.

Nederland probeert ook om komend najaar antibioticaresistentie op de agenda van de algemene vergadering van de Verenigde Naties te krijgen.

Beheer
WP Admin