Demissionair minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, tijdens een werkbezoek. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenOpinie

‘Gedeputeerden roepen om meer geld, BBB trapt op de rem’

Minister Christianne van der Wal zette op de valreep € 1,28 miljard extra op de begroting. Veel te veel, vond BBB-fractieleider Caroline van der Plas. Maar haar eigen BBB-gedeputeerden roepen om meer geld.

De landbouwbegroting kwam vorige week zonder kleerscheuren door de Tweede Kamer. En dat terwijl de begroting nog een forse gedaanteverwisseling had ondergaan, nadat de plannen op Prinsjesdag waren gepresenteerd. Minister Christianne van der Wal had vlak voor de begrotingsbehandeling nog de lieve som van € 1,28 miljard aan de begroting toegevoegd. Ze kon die dan doorschuiven naar de provincies voor de uitvoering van het Provinciale Programma’s voor het Landelijk gebied.

BBB in Kamer niet zo enthousiast

Het was tijdens de begrotingsbehandeling al duidelijk dat de PVV moeite had met de extra financiële injectie. Woordvoerder Jeanet Nijhof-Leeuw vond het nog niet het moment om groen licht te geven voor het geld voor de provincies. BBB-woordvoerders Caroline van der Plas en Cor Pierik waren ook niet enthousiast over de geldstroom. Cor Pierik wilde weten waar al dat geld terecht zou komen. Bij de boeren? Bij de natuurorganisaties? Of zou het toch naar andere organisaties gaan? Minister Van der Wal vond het een lastige vraag, omdat het uiteindelijk aan de provincies is om de regie te voeren. En niet alle provincies zijn hetzelfde.

Toen het vorige week op stemmen aankwam, meldde BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas zich bij het spreekgestoelte. Zij zou voor de begroting stemmen, maar – net als de PVV – wel met de aantekening dat zij tegen die € 1,28 miljard voor de provincies was. Het was niet aan een demissionair kabinet om zo’n verplichting aan te gaan, vindt zij. Bovendien, zegt Van der Plas, is er geen eerlijke verdeling tussen de provincies. De provincie Zeeland wordt ‘afgepoeierd’ met € 4 miljoen, terwijl de provincie Utrecht ‘maar liefst € 284 miljoen’ krijgt.

Als het aan Van der Plas had gelegen, had het huidige kabinet precies € 0 toegekend aan de provincies. De provincies moeten wat haar betreft wachten op een volgend kabinet. Hoeveel geduld de provincies dan moeten hebben, is de vraag. De huidige stand van de formatie belooft niet veel goeds, en in elk geval geen snelheid.

BBB in Provinciale Staten wil meer

Ondertussen maken BBB-gedeputeerden zich boos over het feit dat minister Van der Wal veel te karig is geweest met haar toezeggingen. BBB-gedeputeerden Jesse Otter (Drenthe), Harold Zoet (Gelderland), Henk Emmens (Groningen), Jelle Beemsterboer (Noord-Holland) lieten deze week in verschillende bewoordingen hun ongenoegen blijken over de verdeling van het geld. Kort gezegd kwam het neer op “Meer! Meer! Meer!”, terwijl Van der Plas meer lijkt te neigen naar “Minder! Minder! Minder!”

Wat dat betreft, hebben de BBB-gedeputeerden nog geluk dat Van der Plas in de Tweede Kamer geen meerderheid kon vinden tegen het extra geld dat Van der Wal op de begroting had gezet. In dat geval werden de BBB-gedeputeerden nu afgescheept met een lege portemonnee en een ongewis vooruitzicht op wat een volgend kabinet gaat doen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Boeren onderhand met rust laten kost geen geld, dus die 1,28 miljard is weer over de balk gegooid. De doos weet nog eens niet waar ze heen gaan de centen…… zegt genoeg

  2. Dat is weer slinks aangepakt door de minister, wel geld voor bossen die overigens op landbouwgrond moet komen en ook fietspaden, niets voor perspectief in de landbouw. Meer, meer gaat daarom samen met minder, minder. Caroline weet wel waar het geld heengaat want dit is vooraf gelabeld voor natuurdoelen. De gedeputeerde kan dit geld dus niet vrij besteden en moet in zijn provincie verkopen dat er wel geld komt voor natuurdoelen zoals gewoonlijk niet voor landbouw,

Beheer
WP Admin