CEO Peter Lauwers van GEA Farm Technologies: “We gaan voor de eerste jaren uit van honderd verkochte installaties per jaar. Vanaf 2030 zullen dat er duizend per jaar zijn.” - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

GEA Farm Technologies: ‘Mest als derde poot’

“Mestbewerking is cruciaal voor de toekomst van GEA”, zegt CEO Peter Lauwers van GEA Farm Technologies. “Rond melken en voeren hadden we allerlei oplossingen al in huis, mest is de derde poot in de rundveehouderij en daarin boden we tot nu toe geen oplossingen.”

GEA Farm Technologies kondigde op Eurotier een strategische samenwerking aan met N2 Applied. “We gaan wereldwijd de productie- en verkoop van deze mestbewerker voor rundvee verzorgen”, aldus Lauwers.

Waarom heeft u N2 Applied nodig?

“De productie van de melkveehouderij moet 20 tot 30% groeien tot 2030. Dat moet echter met een verbetering van de footprint, dus moet de uitstoot van stikstof en methaan verminderen. Daarin hadden we zoals gezegd nog geen oplossingen. Nu wel. Het mooie is dat in het procedé van N2 Applied geen chemicaliën nodig zijn, alleen stroom.”

Wat kost het en wat levert het een veehouder op?

“De investering is € 250.000 tot € 275.000 per unit, en een unit kan de mest van 100 tot 200 koeien verwaarden. Er ontstaat een kunstmestvervanger met twee tot drie keer zoveel stikstof als de ingaande mest doordat stikstof uit de lucht wordt omgezet in een verbinding die aan de mest wordt toegevoegd. Tegelijkertijd wordt veel methaan en ammoniak weggevangen, dus verbetert de footprint aanzienlijk. De terugverdientijd van de investering is 5 tot 8 jaar.”

Is daarvoor veel stroom nodig?

“Ja, ongeveer 35 tot 40 kWh per kilo stikstof in de vloeibare meststof die ontstaat. Daarom zijn eigen zonnepanelen eigenlijk een must. De installatie schakelt in en uit in een seconde, je kunt dus goedkope stroom gebruiken of de installatie afschakelen als het bedrijf bijvoorbeeld tijdens het melken veel stroom nodig heeft.”

Hoe groot schat u de markt?

“Er draaien nu twintig installaties in de EU en de VS. We gaan voor de eerste jaren uit van honderd verkochte installaties per jaar. Vanaf 2030 zullen dat er duizend per jaar zijn. Het is een ontwikkeling zoals met de melkrobots: het komt eerst langzaam op gang en daarna wordt het bijna de norm.”

Reacties

Beheer
WP Admin