Premium
Foto: Koos Groenewold AlgemeenColumn

‘Gangbare landbouw wordt vergeten’

Reacties

 1. han riel, het is helaas inderdaad politiekgericht, zo goedkoop mogelijk de geproduceerde producten afgeven. maar bij de winkelbedrijven, gaan de producten 4 a./ 5x over de kop. en dan heb ik het er nog niet over, dat die producten in die winkels nog niet allemaal zijn afgerekend .( de producent speelt ook nog de bank voor die winkels).

 2. Ik heb in de voorbije jaren nogal wat mogen verkeren in ontwikkelende landen, wanneer van daaruit vraag kwam voor verbetering van de landbouw. Dan moet je dikwijls buiten de lijntjes denken om tot een oplossing te komen. Ik heb daar ook geluisterd. En ben tot de conclusie gekomen dat je in de wereld twee categorieën van vegetariërs hebt. De ene bestaat uit mensen die het zich kunnen veroorloven om geen vlees te eten. De andere categorie zijn de mensen die het zich niet kunnen permitteren om wel vlees te eten.

 3. We kunnen de politiek links georienteerde professoren en studenten d eschuld geven van hun nieuwe richting. Maar zijn zij niet degenen die doen wat je als “bedrijf” moet doen, je beleid richten op de politieke stromingen. doe je dat niet dan droogt je geldstroom op. Nee als er iets schuldig is aan het financieel achter blijven van de boeren is het het feit dat zij moeten concureren op de voedselmarkt met producenten die onder goedkopere omstandigeheden produceren en dat de Europese politiek gericht is “zo goedkoop mogelijk aanbieden” en niet gericht is op “mondiale voedselzekerheid”. Het eten moet goedkoop blijven, zodat er zoveel mogelijk van het modaal inkomen overblijft voor economische groei. Helaas dit laatste hebben ze nu door torenhoge woonkosten en energie kosten verkwanseld.

  1. Veranderen is niet het probleem. Welke richting te kiezen is moeilijk. Moet je luisteren naar burgers die niet de waarheid spreken of naar consumenten die duidelijk aangeven wat ze willen? Voor mij de consumenten maar de wageningers gaan achter de onbetrouwbare burgers staan. Burgers met dromen zijn slechte richting aangevers voor de boer.

 4. als wageningen universiteit, zo links is mogen ze op de rotonde links blijven rijden/aanhouden, dat betekent dan in de praktijk, dat ze in hun visuele cirkel altijd blijven” rondcirkelen.” maar in de werkelijkheid is het op de wereld anders. er zijn toch genoeg goede onderzoeksinstituten, in het buitenland die een wereldkundigere gedachtegang hebben?????? laten we maar wageningen universiteit gewoon links liggen. met al dat linkse geneuzel, gaan we het geheel niet redden in de toekomst voor de landbouw.

 5. “FrieslandCampina werkt met die cijfers”, schrijft Vergaderboer.
  FrieslandCampina WERKTE met die cijfers. Volgens mij werken ze nu met een eigen inschatting. Ze gaan uit van krimp terwijl Wageningen nog uitgaat van 4% groei.
  Vandaar dat er nu serieus wordt nagedacht om nieuwe leden toe te laten.

  1. Bennie het is enkel jammer dat ze het inleg geld voor de nieuwe leden zo hoog hebben .

 6. Zelden zo.n artikel gelezen waar weer om de hete brij wordt gedraaid .
  We hebben de problemen zelf gecreëerd fosfaat stikstof co2.
  Je kunt het niet los van elkaar zien .
  Om gangbare landbouw in NL heeft zich ook een hele industrie ontwikkeld wat ook gefinancierd moet worden .
  Die zijn verenigd in agri NL .
  Gangbare landbouw kan alleen overleven met protectionisme .
  Die wordt door agri NL bij de politiek afgedwongen .
  Ten koste van die bedrijven waar agri NL het minste aan verdiend .
  Kijk maar in het verleden naar de fosfaatrechten als de politiek woord had gehouden wat ze verkondigden VOOR 2015 ( geen grond geen productie ) was de intensieve top van gangbaar allang omgevallen ( dan had vebra toch ook snel een paar duizend / ha moeten hebben om het te overleven .)
  Nu stikstof een probleem is moet er weer iets nieuws worden verzonnen want 250/ kilo/ ha
  Is niet genoeg om vebra overeind te houden
  (EN de politiek heeft ALTIJD verkondigd geen derogatie geen fosfaatrechten).
  kan elk GEZINSBEDRIJF ZICH AFVRAGEN WAT IS VOOR ONS HET BESTE

 7. Tegenwoordig zijn de studenten van wageningen veel linkser georienteerd dan vroeger. Dat zie je nu dus ook terug in de keuzes en conclusies van onderzoeken. Ook zitten er daar veel studenten die voedingsleer krijgen. Terwijl zij weten dat dierlijke voedingsmiddelen superieur zijn aan plantaardige, ook daar geen support. Huidige wageningers houden niet van gangbare boeren.

 8. Gangbare lagekosten boeren zijn lastig uit te roeien, veelal grondgebonden bedrijven die jaarlijks kans zien hun bedrijf te versterken, en misschien met een knipoog wat mee bewegen met de waan van de dag.

Beheer
WP Admin