Melktank van Mueller. Fullwood JOZ wordt wereldwijd Mueller-dealer, behalve in de Verenigde Staten, Canada en Japan. - Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Fullwood JOZ start samenwerking samen met Mueller

Het Nederlandse Fullwood JOZ, leverancier van apparatuur voor stalreiniging en melkinstallaties, gaat samenwerken met Paul Mueller Company, een grote Amerikaanse fabrikant van melktanks.

Fullwood JOZ wordt wereldwijd Mueller-dealer, behalve in de Verenigde Staten, Canada en Japan. De contracten zijn donderdag 29 juni getekend. Muellers CEO David Moore kwam daarvoor naar Nederland.

De stap past in de expansiestrategie van het bedrijf, aldus CEO Arend Kuperus. Vorig jaar nam JOZ het bedrijf Fullwood Milking over, producent van melkwinningsapparatuur. Sindsdien opereert Fullwood JOZ als zusterbedrijf van JOZ. Het onderdeel Fullwood Packo, dat koelinstallaties produceerde, ging toen niet mee in de overname.

Mueller is een van de grootste producenten van melktanks. Het is opgericht in Wisconsin en heeft zijn hoofdvestiging in Springfield, Missouri. In Nederland is een productielocatie in Groenlo. Tot nu toe leverde Mueller in Nederland onder meer via Lely. Toch wil Kuperus zich geen concurrent van dat bedrijf noemen. Kuperus: “Wij willen aan onze eindgebruiker een totaaloplossing bieden voor alles in de stal voor en achter het voerhek. Dus geen stalinrichting, maar wel de complete keten van voeren tot melkverwerking en mestverwerking. Koelapparatuur ontbrak nog in het assortiment.”

Volautomatisch voersysteem JOZ

JOZ is intussen bezig met innovatie op het gebied van automatisch voeren. Er is een nieuwe soort volautomatische TMR (total mix ration) voersysteem in ontwikkeling, waarbij de voermengwagen zichzelf helemaal redt zonder tussenkomst van een trekker met voorlader. “We willen de boer uit de keuken halen”, zo zegt Kuperus het. “In de huidige systemen moet de boer zelf de keuken vullen. Die stap slaan wij over, onze machine gaat zelf voer ophalen uit de kuilbulten. Daardoor gaan het machinepark en de erfinrichting er anders uitzien op melkveebedrijven.”

Erkenningsprocedure Gazoo

Het bedrijf is ook producent van de stikstofkraker Gazoo, een machine die de ammoniakuitstoot op veebedrijven verlaagt. Daarmee loopt het nog niet zo hard als ze zelf zouden willen, vanwege trage erkenning op de RAV-lijst van toegestane emissiereductietechnieken. Er zijn nu 8 machines in bedrijf en volgens Kuperus zijn er meer dan 400 aanvragen gedaan.

Om sneller duidelijkheid te krijgen over de juridische status van de Gazoo, is JOZ zelf een proefproces gestart. Kuperus: “We leggen de mineralenboekhouding van een van onze afnemers voor in een versnelde procedure bij de bestuursrechter van rechtbank West-Brabant/Zeeland. Zo hopen we zekerheid te krijgen dat deze installatie emissiereductie geeft en gebruikt mag worden.”

Beheer
WP Admin