RundveeNieuws

FrieslandCampina verplaatst productie biologische zuivel

FrieslandCampina (FC) concentreert de productie van biologische zuivel, waaronder het merk ‘Campina Boer en Land’ in zijn vestiging in Maasdam. Medio 2016 wordt de kleinschalige vestiging in Limmen gesloten.

In Nederland blijft FC zijn biologische producten onder het merk Campina verkopen. Het merk Zuiver Zuivel wordt overgenomen door Weerribben Zuivel. Onder Zuiver Zuivel wordt biologische melk, kaas en boter in biologische speciaalzaken verkocht. Onder de handelsnaam Ecomel blijft FC biologische boter en room aan voedselverwerkende bedrijven verkopen.

Geen gevolgen voor leden

De maatregelen ondersteunen de groeiplannen van FC in biologische zuivel en hebben geen gevolgen voor de 122 biologische en biologisch-dynamische veehouders die lid zijn van de coöperatie.

Herstructurering FC Cheese en Butter

Naast de veranderingen bij Ecomel gaat FC ook de bedrijfsonderdelen FC Cheese en Butter herstructureren. De kaasproductie van FC Cheese in Rijkevoort wordt verplaatst naar Bedum, Gerkesklooster en Workum. De sluiting van de productielocatie is gepland voor het derde kwartaal van 2017.

De activiteiten van Creamy Creation en Canned Cream blijven wel in Rijkevoort. FC Butter in Den Bosch gaat zich voornamelijk richten op het ontromen van melk en het verpakken van boter. De bereiding van boterspecialiteiten voor industriële afnemers verhuist naar het Groningse Noordwijk. Deze aanpassingen worden in het eerste kwartaal van 2016 gestart.

140 arbeidsplaatsen vervallen

De komende twee jaar komen als gevolg van de herstructurering in totaal zo’n 140 arbeidsplaatsen te vervallen. Tegelijkertijd wordt er in totaal €30 miljoen geïnvesteerd in de uitbreiding van productielocaties.