De daling van de melkprijs is voor leveranciers de eerste sinds juli 2021. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

FrieslandCampina verlaagt garantiemelkprijs fors naar € 60

FrieslandCampina (FC) verlaagt de garantiemelkprijs met maar liefst € 2,51 tot € 60 per 100 kilo melk. Het zuivelconcern meldt dat dit het gevolg is van lagere basiszuivelprijzen.

Ook verwacht FrieslandCampina dat referentiebedrijven hun uitbetalingsprijzen voor boerderijmelk zullen verlagen als gevolg van een afzwakkende marktvraag in combinatie met een hogere aanvoer van boerderijmelk.

De daling van de melkprijs is voor leveranciers de eerste sinds juli 2021. Toen zakte de garantieprijs met 50 cent tot € 37,50 per 100 kilo. De garantieprijs wordt in het nieuwe jaar op een nieuwe manier berekend. De invloed van lactose wordt niet meer uitgedrukt in euro’s, waardoor het aandeel van vet meer in geld wordt uitgedrukt.

Ook zijn de standaardgehalten vet en eiwit, waarop de garantieprijs wordt berekend, aangepast. Voor vet geldt nu 4,45% en voor eiwit is de standaard naar 3,58% verhoogd. Dat was 4,42% voor vet en 3,57% voor eiwit. De door Boerderij berekende melkprijs komt met de laatstgenoemde gehalten uit op € 59,13 per 100 kilo melk uit. Hierbij is de prijs van vet gestegen met bijna € 1,10 per kilo. De eiwitprijs levert ruim 86 cent per kilo in en komt uit op € 9,165 per kilo.

Biologische melkprijs daalt ook

Minder hard daalt de biologische garantieprijs. Deze komt uit op € 64,75 per 100 kilo melk. Dat is een daling van 43 cent in vergelijking met de decemberprijs. Ook hier verwacht het zuivelconcern dat referentiebedrijven hun uitbetalingsprijzen verlagen, als gevolg van een afzwakkende marktvraag en een stijgende aanvoer van biologische melk.

De door Boerderij berekende melkprijs komt uit op € 64,57 per 100 kilo melk. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw en de bijdrage van 5 cent aan ZuivelNL is al in mindering gebracht.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Wanneer gaan ze nou is gewoon de melkprijs publiceren. Iederekeer dat gehannes met hogere en lagere gehaltes. En vergelijken kun je nix.

Beheer
WP Admin