Melkveehouders kunnen de CO2-uitstoot reduceren door bijvoorbeeld een diervoederadditief als Bovaer te voeren. – Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

RFC: verkoop koolstofcertificaten buiten sector bedreigt CO2-doelen

De verkoop van koolstofcertificaten buiten de eigen sector kan de CO2-doelen van de zuivelketen in gevaar brengen. Dat zegt FrieslandCampina.

De zuivelonderneming is voorstander van een gezamenlijke sectoraanpak om te voorkomen dat CO2-reductie op de leden-melkveebedrijven weglekt uit de eigen keten. Daarbij biedt een gezamenlijke aanpak volgens FrieslandCampina (RFC) voordelen voor de gehele melkveehouderij.

Net als in het buitenland duiken ook in Nederland steeds meer initiatieven op om koolstofcertificaten van melkveehouders tot waarde te brengen. Melkveehouders ontvangen op deze manier een vergoeding, bijvoorbeeld voor het vastleggen van extra CO2 in grasland door niet te ploegen. Ook het terugdringen van de CO2-uitstoot met een diervoederadditief als Bovaer kan op deze manier tot waarde worden gebracht.

Enkele leden al benaderd door externe partijen

FrieslandCampina heeft niet exact in beeld hoeveel leden al in koolstofcertificaten handelen. Wel ziet FrieslandCampina dat enkele leden door externe partijen zijn benaderd om koolstofcertificaten te genereren en te verkopen. Deze externe partijen kunnen de certificaten gebruiken om hun eigen productie te verduurzamen.

Externe verkoop noemt FrieslandCampina onwenselijk, omdat er op deze manier een ontkoppeling plaatsvindt van de melk. Betreffende reductie kan dan niet meer worden meegeteld voor de reductiedoelen van de zuivelketen en niet meer in zuivelproducten tot waarde worden gebracht. En dat laatste gaat ten koste van de melkprijs. Dit terwijl klanten volgens de onderneming in toenemende mate bereid zijn om te betalen voor melk met een lagere CO2-footprint.

Groengascertificaten

Op de vraag of ook FrieslandCampina de invoering van koolstofcertificaten overweegt, antwoordt een woordvoerder dat de Kringloopwijzer en Foqus planet de toegewezen instrumenten blijven om broeikasgasreductie respectievelijk te monitoren en belonen. Verder is in een aantal situaties al sprake van koolstofcertificaten, bijvoorbeeld bij mestvergisters op groen gas. Om de groengascertificaten in de keten te houden, is recent met een aantal leden een overeenkomst gesloten.

FrieslandCampina deelt informatie met leden over ontwikkelingen en mogelijkheden rondom koolstofcertificaten via de ledenwebsite en nieuwsbrieven. Ook staat het onderwerp op de agenda tijdens de ledenbijeenkomsten dit najaar.

Reacties

 1. Voor een sector die van fotosynthese afhankelijk is is het bizar dat boeren overtuigt kunnen worden dat CO2 slecht is. Aan Jan Willem Veldman de vraag bij wat voor CO2 gehalte van de lucht de aarde gered is?

 2. “Deze externe partijen kunnen de certificaten gebruiken om hun eigen productie te verduurzamen.”
  Welke productie wordt er hier precies verduurzaamd?
  Dit is toch je reinste kolder. Op papier kun je mooi weer spelen maar een producent verduurzaamt precies 0,00000 door certificaten te kopen.

  1. Afkopen Berenpas. Verhandelen van emissies.
   Doen we zelf ook als we groene stroom afnemen.

Beheer
WP Admin