AlgemeenOpinie

FrieslandCampina verder weg van bulk

FrieslandCampina draait als een tierelier. Het betaalt zijn gemiddelde lid over de eerste helft van 2015 €34,55 per 100 kilo melk: een garantieprijs van €31,84 plus €2,02 interim-nabetaling, 26 cent weidemelktoeslag en 43 cent aan rente ledenobligaties.

Het zuivelbedrijf heeft zijn goede resultaat gehaald door zijn productmix en wat geluk in de valutasfeer. Er is meer melk verwerkt in de hoogrenderende ingredients, meer afgezet in China, Indonesië en Afrika en minder in Europa. De 100 miljoen kilo extra ledenmelk, plus 5 procent, is dus tot waarde gebracht tegen prijzen hoger dan gemiddeld in de markt.

Strategie ‘verder weg van bulk’ werkt

Daarmee kun je stellen dat de strategie werkt die enkele jaren geleden is ingezet: steeds verder weg van de bulkmarkten. Maar de extra 100 miljoen kilo ledenmelk vertraagt dat proces wel, erkent voorzitter Piet Boer.

‘Bodem garantieprijs nog niet in zicht’

Er blijven natuurlijk aandachtspunten. Zo draait de kaasdivisie nog steeds rode cijfers. De tweede helft van 2015 stijgt wereldwijd de melkproductie harder dan de vraag. “De bodem van de garantieprijs is nog niet in zicht”, aldus CEO Roelof Joosten.

Aandacht voor buitenland

In China is het zaak de heersende overheidswind goed in de gaten te houden. En dochterbedrijf Wamco Nigeria is dan wel een groeiparel, de vraag is hoe lang dat zo blijft. Het land is zwaar corrupt, andere westerse ondernemingen verlaten het land omdat boetes tot 10 procent van de concern-jaaromzet dreigen. Dat FrieslandCampina daar een gedragscode hanteert, is een stap in de goede richting, maar Joosten wil hem niet waterdicht noemen.

Beheer
WP Admin