FrieslandCampina met Lidl in regeneratieve zuivel
Zuivelbedrijf FrieslandCampina en supermarkt Lidl investeren in regeneratieve landbouw. Dertig melkveehouders doen mee.
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina en supermarkt Lidl gaan de komende drie jaar met dertig melkveebedrijven in Nederland werken aan regeneratieve landbouw. De officiële aftrap van de samenwerking werd woensdag 14 mei gedaan op het bedrijf van melkveehouder Andre de Groot in het Gelderse Laren.
Lidl en FrieslandCampina nemen met de melkveebedrijven deel aan het Programma ReGeNL, dat met overheidsgeld boeren helpt bij de omslag naar een landbouwsysteem met een gezonde bodem, biodiversiteit en een goed verdienmodel. Lidl steekt geld in het project, FrieslandCampina levert inhoudelijke kennis en ervaring en de boeren laten zien wat in de praktijk wel of niet kan.
Goed verdienmodel nodig
Het proefproject is erop gericht een standaard te maken voor regeneratieve landbouw, waarbij het ook mogelijk wordt de geboekte resultaten meetbaar te maken. Tuncay Özgüner van FrieslandCampina zei woensdag bij de bezegeling van de afspraak in Laren dat melkveehouders niet in hun eentje in staat zijn een omslag te maken naar regeneratieve landbouw. “Ze hebben toegang tot kennis, begeleiding en een goed verdienmodel nodig. Een sterke samenwerking in de keten met partners zoals Lidl is hierbij onmisbaar.”
Lidl is de eerste supermarktketen die steun geeft aan het proefproject. Daar hoeft het wat ReGeNL betreft niet bij te blijven, zegt Eline van der Mast, manager Voedselsysteemperspectief. Het doel is om zeker 1.000 melkveebedrijven te betrekken bij verschillende gebiedsgerichte projecten, die gericht zijn op biodiversiteit, bodemherstel, waterkwaliteit, klimaat en natuurherstel in combinatie met een goed verdienmodel. Melkveehouder de Groot zegt dat het laatste essentieel is. “Je kunt niet groen doen, als je rood staat.”
Geen aparte productlijn
Lidl is niet van plan om het project ook bij de consument onder de aandacht te brengen of de zuivel van de melkveebedrijven met een plusje te verkopen. Volgens Erik van den Hoogen, directeur Inkoop en Marketing, is het logistiek te lastig en te duur om een aparte lijn op te zetten. Wat hem betreft zal de manier van werken van De Groot en zijn dertig collega’s de standaard worden.
Ook wil hij dat van het project een boodschap uitgaat naar de politiek. “Wij vinden het van belang dat boeren op deze manier kennis vergaren, zodat ze ook in de toekomst goed kunnen verdienen. Op deze manier laten we zien dat Lidl het ook belangrijk vindt dat we met de land- en tuinbouw samenwerken om een duurzaam verdienmodel te creëren waar iedereen in de keten een rechtvaardig deel meekrijgt.”
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.