Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

FrieslandCampina: berichtgeving over verkennende fusiegesprekken speculatief

FrieslandCampina doet de berichtgeving over een mogelijke fusie met zuivelonderneming Arla Foods af als speculatie. “Wij reageren nooit op dit soort berichten”, aldus de woordvoerder.

Foodbusiness meldt dat de besturen van FrieslandCampina en Arla Foods is gesprek zijn over een mogelijke fusie. Zo zou FrieslandCampina-voorzitter Sybren Attema al meerdere weken in gesprek zijn met Arla-collega Jan Toft Nørgaard.

Attema gaf recent in een gesprek met Boerderij​ aan dat een krimp van de Nederlandse melkveesector niet automatisch betekent dat FrieslandCampina moet gaan samenwerken met een andere partij. “Dat is niet altijd de oplossing. Je krijgt dan wel meer volume, maar de omstandigheden blijven hetzelfde.”

Complementair zijn

Schaal is volgens de voorzitter altijd belangrijk, maar beide onderneming moeten in het geval van een fusie ook complementair aan elkaar zijn. Zo sloten volgens Attema de portfolio’s van fusiepartners Friesland Foods en Campina naadloos op elkaar aan. “Zo’n partij moet zich maar net aandienen en daarbij moet je eerst je eigen huiswerk op orde hebben.”

Een woordvoerster van Arla Foods noemt het artikel waarin gespeculeerd wordt over een mogelijke fusie tussen Arla en FrieslandCampina ‘100% onjuist’. “Er is geen enkele basis voor dit verhaal”, aldus de woordvoerster.

Reacties

 1. Als je een melkveehouder vraagt naar wat hij optimaal vindt, zegt hij: één zuivelfabriek voor heel europa om tegengewicht te geven aan de supermarktmacht. Deze fusie is dan een goed begin. Als je naast rfc, arla ook de grootste duitse en franse coops erbij trekt ben je er. Coops hebben dezelfde cultuur en hetzelfde doel: de hoogst mogelijke boerenmelkprijs.

 2. @Schuts vroeger verlieten leden Campina en Friesland omdat andere fabrieken meer betaalden. Dat is sinds de fusie NOOIT meer voorgekomen. Er is zelfs een jaar geweest dat de leden van FC champagne dronken omdat ze de allerhoogste melkprijs van Nederland uitbetaald kregen. Terwijl de fusie partners onderling altijd moeite hadden om de middenmoot vast te houden.
  Leden verlaten FC omdat ze het geld wat ze in de cooperatie hebben zitten hard nodig hebben voor fosfaat of om een overname mogelijk te maken. De arrogante en bemoeizuchtige houding van FC dat is een andere zaak. Daar hebben wij bij Farmel geen last van.

 3. De paniek is groot. De vorige fusie leek eerst een succes maar dat bleek later alleen maar geluk omdat wat Chinezen met melamine aan het knoeien waren geweest. Het voedde de arrogantie en de thuismarkt werd als onbelangrijk weggezet. Na een hele reeks zeer matige bestuurders wordt een overname door, sorry, fusie met Arla nu als uitvlucht gezien.

 4. De vraag die gesteld kan worden is wat heeft de fusie nou werkelijk voor de boeren opgebracht tussen Frieslandfoods en de campina.
  Een log geheel, die de binding tussen leden en fabriek compleet ziet verdampen in een lastige afnemer die bovenwettelijke eisen stelt.
  Waar het pensioengeld , het ledengeld ook nog is afgepakt en achterstallig is gemaakt.
  Waar de nabetaling een reservering is geworden op een mogelijke nabetaling.
  Waar riedel verkocht is omdat dit niks met ledenmelk te doen had.
  Waar vegan producten worden gemaakt waar geen ledemelk inzit.
  En waar ook nog fabrieken moesten worden afgestoten om te fuceren.
  Waar 700 leden in 1 jaar weggaan , en als dat jaarlijks zo door gaat over 12 jaar 0 leden over heeft. En zichzelf dus overbodig heeft gemaakt. Conclusie luister eens een keer na je eigen leden.

Beheer
WP Admin