Friese ondernemers zetten in op lokale verkoop vlees scharrelvarkens
Durk Bakker en Veronica Brolsma houden in het Friese Tzummarum gemiddeld zo’n 20 tot 25 scharrelvarkens. Nadat ze vorig jaar startten met hun initiatief ‘Bargen fan ‘e pôle’ hebben ze de afzet stilaan uitgebreid.
De ondernemers laten op dit moment 5 varkens per maand slachten. Ze zetten vol in op een korte en transparante keten. Ze doen aan huisverkoop, staan eens in de twee weken op de boerenstreekmarkt en leveren aan buurtmarkten. Veronica is gemiddeld een dag per week bezig met de vleesverkoop.
Neventak
Het houden van scharrelvleesvarkens in combinatie met eigen vleesverkoop is voor de ondernemers een neventak. Veronica werkt als planner bij HZPC. Durk is zzp’er in de agrarische sector. Ze houden ook nog 500 vleesvarkens op voergeldbasis. Veronica en Durk ontvangen veel positieve reacties op hun bedrijfsvoering. “De varkens lopen hier jaarrond buiten en trekken veel bekijks. We merken dat er veel vraag is naar lokaal vlees.”