Nieuwkomer op de Franse markt is het Bulgaarse Madara, fabrikant van een breed palet aan werktuigen. Het bedrijf levert rotorwieders tot een werkbreedte van 18,20 meter. - Foto's Martin Smits MechanisatieFoto

Franse landbouwbeurs Innov-Agri in teken van mechanische onkruidbestrijding

Op de tweejaarlijkse Franse landbouwbeurs Innov-Agri waren de schoffels en technieken voor mechanische onkruidbestrijding rijk vertegenwoordigd.

Fotoreportage onderaan het artikel

Innov-Agri is een Franse buitenbeurs waar trekkers en werktuigen de boventoon voeren. De opzet is vergelijkbaar met de tweejaarlijkse Werktuigendagen in Oudenaarde. Dit jaar was de Innov-Agri van 5 tot 7 september in Outarville, een dorp in een uitgestrekt akkerbouwgebied op het platteland tussen Parijs en Orléans.

250 exposanten lieten – met 38 graden in de schaduw en onder een gloeiend hete zon – zien wat ze vooral de Franse akkerbouwer te bieden hebben. Opvallend is dat ook in Frankrijk de leveranciers zich op een toekomst met meer mechanische onkruidbestrijding voorbereiden.

Wiedeggen, rotorwieders en vooral ook schoffelwerktuigen waren op de landbouwbeurs te zien.


Een demonstratie van cameragestuurd schoffelen in een videoreportage uit 2021 van Boerderij.


Carré introduceerde dit jaar een nieuw camerasysteem. Kipline is de naam. Anders dan de Claas-camera die Carré tot nog toe gebruikt, kan Kipline kleuren onderscheiden en daardoor bijvoorbeeld kleine uien beter herkennen. Hier is het opgebouwd op een schoffel die specifiek voor de graanteelt is bedoeld.

Novaxi is in Frankrijk specialist in mechanische onkruidbestrijding. Homburg introduceerde hun wiedeg dit jaar in Nederland, maar de Fransman levert ook onkruidtrekkers. Twee tegen elkaar in draaiende luchtbanden trekken schieters of grote onkruiden uit de grond.

Dickson Kerner bouwt sinds 2019 schoffels. Bijzonderheid is het tweebalks-systeem. Voordelen: stabiliteit, de mogelijkheid van het combineren van een rolschoffel met schoffelmessen, en de mogelijkheid om vanaf 15 centimeter rijbreedte parallellogrammen te monteren.

Eenvoudig, wel heel robuust gebouwd, is de schoffel van het Franse Binnove. Op het frame geklemd met twee bouten. En met één bout is ieder element nog wat verder voor- of achterover te verstellen.

Kverneland nam onlangs de Franse schoffelfabrikant BC Technique over. Ook die levert rotorwieders. Waar de concurrenten vaak voor veerbelaste elementen kiezen, werkt deze met een cilinder per rotorarm.

Beheer
WP Admin