De Franse bond van suikerbietentelers CGB vreest dat vergelingsziekte de komende maanden harder zal toeslaan. - Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Franse bietenteler vreest meer vergelingsziekte

De Franse bond van suikerbietentelers CGB vreest dat vergelingsziekte de komende maanden harder zal toeslaan. Telers hebben bovendien te kampen met de slechte weersomstandigheden. Waardoor het zaaien van suikerbieten al twee weken later is dan gemiddeld in de afgelopen jaren.

Het technisch instituut voor de bietenteelt ILB heeft voorspeld dat de bladluizen die vergelingsziekte veroorzaken dit jaar eerder en meer zullen kunnen toeslaan dan de laatste jaren.

“Wij zullen erg snel moeten uitrukken om onze velden te inspecteren. Want de modellen voorspellen een overvloed aan luizen, zelfs als die voorspelling nog omgeven is door onzekerheden”, stelt CGB.

Geen effectieve middelen tegen vergelingsziekte

De bond waarschuwt daarbij dat de Franse telers geen effectieve middelen ter beschikking hebben om vergelingsziekte te bestrijden. De wel toegestane middelen werken niet afdoende, zoals is gebleken tijdens de vernietigende uitbraken in 2020.

“Na het Europese verbod op neonicotinoïden pleiten we al tijden voor het ook in Frankrijk toestaan van de middelen die bij onze Europese buren gebruikt mogen worden. De situatie is onaanvaardbaar, ze bedreigt onze sector en onze voedingssoevereiniteit. Laten we ons niet voor de gek houden, wat hier niet geproduceerd wordt, moet van elders worden aangevoerd, ofwel uit de EU ofwel uit andere landen. Wij boeren betalen daarvoor de prijs.”


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin