Leden van de FNSA controleerden eerder dit jaar de herkomst van producten in Franse supermarkten.<br /><em>Foto: ANP </em> AlgemeenNieuws

Frankrijk wil snel herkomstvermelding vlees en zuivel

De Franse boerenkoepel FNSEA wil dat er snel werk gemaakt wordt van de herkomstvermelding van vlees en zuivel op daarvan gemaakte producten.

Brussel heeft daar toestemming voor verleend, de bal ligt nu bij het ministerie van landbouw om dat daadwerkelijk uit te voeren, aldus de bond.

Crisissteun

De Europese Commissie heeft Frankrijk in het kader van de crisissteun voor de veehouderij toestemming verleend om de herkomst van vlees en zuivel op maaltijden en andere daarvan gemaakte producten uit te proberen. Dat is al lange tijd een wens van de FNSEA en de veehouders zelf, die in zo’n maatregel een mogelijkheid zien om de invoer van vlees en zuivel verder te beperken.

”Dit besluit van Brussel is niet meer dan een etappe, maar wel een belangrijke etappe. Onze wettelijke strijd en de mobilisatie van de boeren beginnen vruchten af te werpen. Het is nu echter noodzakelijk dat de Franse overheid de experimenten zo snel mogelijk gaat uitvoeren. Het gaat om een wedstrijd over transparantie waar de veehouders, de verwerkers en de consumenten samen moeten spelen”, verklaart de FNSEA.

Praktische problemen uitvoering

De uitvoering van de maatregel stuit echter wel op praktische problemen. Zo gaat een ontwerp-besluit ervan uit dat op kant-en-klaarmaaltijden de herkomst van minstens de helft van het verwerkte vlees of zuivel wordt vermeld. Daarbij zou het wat vlees betreft gaan om het land of de landen waar het dier is geboren, verder gemest en geslacht. Bij melk gaat het dan om het land of de landen waar die melk is opgehaald, geconditioneerd en verder verwerkt.

Beheer
WP Admin