De Franse president François Hollande.<br /><em>Foto: AFP</em> AlgemeenNieuws

Frankrijk voert druk op EU op

“De landbouw, en dan in het bijzonder de melkproducenten en varkenshouders die in een diepe crisis verkeren, verwachten van de EU beslissingen die onmiddellijk effect hebben in de Europese landen.” Dat heeft de Franse president François Hollande gezegd na een werkoverleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Zij stelde op haar beurt dat ‘de ministers van landbouw nauw met elkaar samenwerken, en ook met de Europese Commissie, om gemeenschappelijke oplossingen te vinden’. Hollande heeft zijn minister voor landbouw Stéphane le Foll ook volop aan het werk gezet. Nadat hij bij de landbouwraad van 15 februari een pakket voorstellen bij de Europese Commissie heeft gedeponeerd, is Le Foll nu aan het praten met zijn collega’s in andere lidstaten en met voorzitter Czeslaw Siekierski van de landbouwcommissie in het Europees Parlement.

De Franse minister komt volgende weeg naar Den Haag, vanwege het Nederlandse EU-voorzitterschap. Hij bezoekt daarnaast ook zijn collega’s in Duitsland, Slovenië en Polen. “We willen komen tot Europese maatregelen die op zoveel mogelijk steun kunnen rekenen”, aldus de minister. Hij heeft recent niet alleen gesproken met landbouwcommissaris Hogan, maar ook met diens collega voor gezondheid en voedselveiligheid Andriukaitis. Daarbij is het Russische embargo op varkensvlees, maar ook de Franse wens voor de verplichte etikettering van de herkomst van grondstoffen in voedingsproducten, aan de orde gekomen.

Beheer
WP Admin