Twee dagen op pad met een spermaverkoper in Costa Rica. Koeien die naar de boerderij lopen tussen hagen van hortensia's geven goed weer wat voor belevenis dit is. - Foto's: Robert Prins RundveeFoto

Foto’s | Grote verschillen melkveehouderij in Costa Rica

Costa Rica heeft meer dan 330.000 melkkoeien op professionele melkveebedrijven. Het grasland varieert afhankelijk van de hoogteligging. Bekijk de foto‘s.

Arturo Fernández, is de vierde generatie van het topbedrijf La Giralda. Zeker geen doorsnee bedrijf in omvang, verzorging en uitstraling. Wel een prachtig bedrijf om mee te beginnen.

De Jersey-koeien worden geweid en ruim voor het melken in de stal gehaald. Voor het melken krijgen de melkkoeien (semi) gemengd voer.

Alles op dit bedrijf was spik en span. Uitermate schoon en doeltreffend. Niet direct een bedrijf zoals je verwacht in de tropen en bergen.

Costa Rica is 20% groter dan Nederland. Er zijn ruim 330.000 melkkoeien van circa 60 kruislingkoeien op professionele melkbedrijven.

In Costa Rica zijn verschillende typen gras. Veelal wordt het gras lang gemaaid en vervolgens versneden en vers gevoerd.

Ook heel lang gras wordt er geoogst. Het type gras is met name afhankelijk van de hoogteligging van het grasland. Costa Rica heeft een bergrug in het midden met hoogtes boven de 3.000 meter waarmee de hoogteverschillen wel duidelijk worden.

Machinaal wordt het gras versneden tot vreetbare lengte voor het vee.

Het Afrikaans Bermuda-gras is een soort die over de grond kruipt en wortels schieten vanuit de stengelknopen in de grond.

De grassoort is te vergelijken met kweek en kan veel regen en droogte verdragen. Als vers gras voldoet het voor beweiding en verse verstrekking.

Naast gras wordt er ook droog krachtvoer verstrekt. Door het zelfsluitend voerhek staan de koeien vast en krijgen ieder hun portie.

Op een bedrijf kwamen we verse / vochtige citruspulp tegen. In dit geval pulp uit de sinaasappelindustrie.

Ook uit de ananasindustrie komt restafval. De kern en de schil van de ananas is hier (deels) vermalen. Veel suiker en harde stukken.

Geen maissillage maar maismeel wordt er ook verstrekt. Al met al veel zetmeel en suikerrijke producten naast het lange gras. Voor een goede penswerking wordt er ook rijstestro verstrekt.

Bierbostel is waar ook ter wereld een gewild product in het rantsoen.

Soms valt het oog op kleine zaken zoals de oude kranten die gebruikt worden als uierpapier.

En in de boerenwinkel een rek met machetes. Flinke kapmessen die bij bomen en tuinonderhoud worden gebruikt. Voor bezoekers een notie met een glimlach.

Reacties

  1. Dit soort bedrijven zoals op de foto zijn echt uitzonderingen en vindt je alleen in de hoge gebieden. Leveren aan dos pinos waar een aandeel om 40l te mogen aanleveren tussen de 10 en 15.000 euro kost. Verder zijn er veel kleinere melkfabrieken.
    Zo gauw je onder de 100m boven zee niveau komt. Heb je gemengde bedrijven. Waar gewerkt wordt met kruizing brahman, pardo en melkvee. De hoeveelheid melk is sterk afhankelijk hoe hoog het percentage brahman en varieert dus van 7l. tot 20l. per dag. Hier wordt voornamelijk 1x per dag gemolken 3 van de 4 uiers, 1 voor het kalf, en lopen de kalveren tot ongeveer 12 uur bij de moeder in de wei. Deze worden dan encastados genoemd. De stiertjes worden afhankelijk van de hoeveelheid gras die ze hebben verkocht bij 7mnd. 250kg of later bij 400kg. Bij een gewicht boven de 500kg leeftijd 3 jaar gaan ze naar het slachthuis.
    Daarnaast zijn er meer dan 200 boeren die buffalos houden, ook melken en vetmesten. Meer dan 40% van de boeren verwerkt zijn eigen melk en verkoopt verse kaas. Je moet denken aan de jaren 60/70 in nederland, zoals het hier is. Verder heeft 70 a 80% zijn vee op de wei staan. Deze gaan hierheen na 12 uur of wanneer er 2x gemolken daarna ongeveer 4 5 uur. Zij die de hele dag op stal hebben zijn echt alleen de hele groten, zoals in de fotos.
    Geinsemineerd wordt er wel volop, veelal doet de boer dit zelf, of hij sinchroniseert groepen, en dan komt er vaak een veearts bij om het proces te begelijden.

Beheer
WP Admin