Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Foto’s | Groenbemester zaaien zonder grondbewerking

Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) zaait met een aangepaste cultivator een groenbemester zonder verdere grondbewerking direct in de graanstoppel. Een proef met vastegrondzaaien van de groenbemester gaf uiteindelijk goede uienopbrengsten. Daarom investeerde hij nu in een eigen machine. Bekijk de fotoreportage.

Op een uitgediende cultivator is binnen een NPPL project, samen met Wageningen Universiteit, een systeem bedacht om in onbewerkte grond groenbemester te zaaien.

Het bijzondere van de zaaimethode is het verdeelsysteem. Een standaard opbouwzaaimachine heeft 8 uitstroomopeningen en de cultivator heeft 13 tanden op 3 meter. Een speciale tussenbak zorgt voor de herverdeling van het zaad.

De 13 slangingangen naar de zaaibuizen in de verdeler. De 8 toevoerslangen zitten hierboven. De luchtcirculaties, veroorzaakt door de aanjager, zorgen ervoor dat de zaden in de zaaislangen terechtkomen en zo in de zaaibuis vallen.

De kouter met de zaaibuis zijn gemonteerd op de plaats waar normaal de cultivatortanden zijn bevestigd.

Het tarwestro is gehakseld en in de tarwestoppel zaait Salomé nu 40 kilo per hectare van het vorstgevoelige N-Fixx 50 groenbemestermengsel. Op dit perceel worden volgend jaar uien geteeld waarin hij ook druppelirrigatie toe gaat passen.

De constructie van de cultivator is uitermate geschikt voor deze vastegrond methode. Hiermee is het systeem helemaal toegespitst op bodemgezondheid.

Op de plaats van de tand gaat nu de kouter met zaaibuis in de grond en dat is dan de enige mechanische verstoring van de bodem.

Salomé controleert de ligging van het zaad. De kouter trekt een strakke zaaivoor.

De zaden liggen in een schone zaaivoor op vochtige grond.

Salomé vergelijkt op het perceel drie methoden van stoppelbewerking: deze vastegrond methode, het traditionele systeem met woelen, kopeggen en groenbemesterzaaien en woelen en kopeggen zonder groenbemester.

Deze combinatie wordt gewoonlijk ingezet voor het zaaien van de groenbemester. Hiermee wordt in één werkgang gewoeld, geroterd en gezaaid. Een interessant verschil tussen de beide methoden is het brandstofverbruik. De methode met deze combinatie kost 30 liter diesel per hectare en de vastegrond methode 5 liter per hectare.

Reacties

  1. Je kunt nog meer besparen als je een goedkoper zaadmengsel gebruikt. Duur groenbemesterzaad is niet zo erg bij weinig hectares maar als je bv 100 ha wilt inzaaien wordt het toch een grote factuur. In frankrijk mag je je eigen zaad gebruiken, mag dat in ned ook?

Beheer
WP Admin