Loonwerker Wim van der Heijde uit Kamperland (Zld.) rooit hier bij de teler Hubert Vermue in 's-Heerenhoek (Zld.) zijn perceel cichorei als laatste van deze ronde. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Foto’s: eerste Zeeuwse cichoreironde achter de rug

Op 6 september startte voedingsmiddelenfabrikant Sensus met de dertigste cichoreicampagne. De eerste ronde voor Midden-Zeeland is inmiddels achter de rug.

Loonwerker Wim van der Heijde uit Kamperland (Zld.) rooit hier bij de teler Hubert Vermue in 's-Heerenhoek (Zld.) zijn perceel cichorei als laatste van deze ronde. - Foto's: Anton Dingemanse

De pennen staan door de regenval deze zomer in losse grond en komen dan ook soepel uit de grond.

In detail is wel te zien dat de grond aan de oppervlakte wel gedroogd is. Dat is voor het rooien van cichorei geen probleem, wel voor gewassen zoals uien die uit de harde bovenlaag moeten loskomen.

De pennen in de bunker. Van puntbreuk is nauwelijks sprake.

Het lossen gebeurt aan de kopakker, zodat de cichoreimuis in een lijn kan laden.

Van der Heijde rooit met een Vervaet Beeteater die is aangepast om goed cichorei te kunnen rooien. De loonwerker rijdt niet sneller dan 2,5 kilometer per uur om puntbreuk te voorkomen.

De spijlen van de zonnen staan dicht op elkaar. Omdat de cichorei bijna blank uit de grond komt zijn de reinigingsspijlen nu met blikken dichtgemaakt om uitval nog meer te verminderen.

De rooimessen zijn ook aangepast. Die zijn langer en gaan dieper dan bij een bietenrooier.

Inmiddels is de muis gearriveerd en is deze begonnen om de hopen cichorei weg te werken. Twee vrachtwagens stonden klaar om geladen te worden.

Het rooien was nog niet klaar, daarom is de muis nu aan de achterkant begonnen met laden. Tegelijkertijd vult de rooier de hoop aan de voorkant bij.

De bek van de muis is na het eerste seizoen aangepast met verticale vijzels in plaats van torpedo's om zoveel mogelijk pennen te pakken en zo min mogelijk cichoreitarra achter de bek achter te laten.

Voor de opvoerband van de reinigingslijn zit een axiaalset die bij schone pennen niet nodig is. Om te voorkomen dat bij schone pennen deze set de pennen onnodig beschadigt ligt er boven deze set een bypass-band die afhankelijk van grondtarra op een variabele lengte ingesteld kan worden zodat de pennen maar over een deel van de axiaalset gaan.

Beheer
WP Admin