KI Kampen en Van der Sluis Agri hielden woensdag en donderdag open dagen in Genemuiden (Ov.). Ki Kampen had vijf dochtergroepen van zes dieren bij elkaar gebracht. - Foto's: Robert Prins RundveeFoto

Foto’s | Dochtergroepen KI Kampen imponeren tijdens open dag

KI Kampen en Van der Sluis Agri hielden open dagen. Dochtergroepen stonden centraal; verscheidenheid aan dochters krijgt waardering van veehouders.

Van der Sluis Agri stalde buiten een indrukkende rij aan trekkers, landbouwmachines en shovels op hun terrein. Maar ook de servicewagen met benodigdheden voor het melkveebedrijf trok belangstelling.

Het presenteren van melkvee ‘is voor iedereen een pens vol werk’ aldus een medewerker van KI Kampen. Selecteren, transport, wassen, scheren, voeren en drie dagen 24 uur per dag klaarstaan met emmers om mest en gier op te vangen, ter voorkoming van bevuiling.

De jonge fokstier Solution staat hoog op de NVI-indexlijst. Zijn fors ontwikkelde dochters staan hoog op de benen. Door de zware botten van de vaarzen maken de dieren meer een sterke dan een fraaie indruk. De uiers zijn ondiep en goed aangehecht.

De kruizen van dit zestal zijn breed en niet zo vlak als de index weergeeft. De dieren hebben een voldoende conditie en kunnen hun goede productie makkelijk aan.

De zes dochters van Divine hebben veel overeenkomsten. Het zijn normaal ontwikkelde, compacte vaarzen die in elke veehouderijsysteem passen. De goed gevulde uiers zijn ondiep en voorzien van wat korte spenen die optimaal zijn geplaatst.

Nu maken koeien met volle uiers, na een poetsbeurt en knipbeurt, al snel indruk ten opzichte van de dieren in de loopstal.

De kruishelling van de Divine-dochters is zoals gewenst. De vaarzen zijn breed genoeg om vierkant op hun stevige benen te staan. Daarbij hebben de Divine-dochters kleine koppen.

Nog een stukje breder zijn de dochters van Job. Vooral in de voorhand is veel ruimte aanwezig. In botstructuur hebben de Job-dochters meer fijnheid.

Het zestal was minder uniform dan de Divine-dochters. Uit de productielijsten van de Job-dochters blijkt dat er voldoende melkaanleg is en dat de hoge gehalten opvallen.

De Job-dochters hebben ronde ribben met daarop een goede conditie. Qua type koe deden de Job-dochters denken aan een oude topper van KI Kampen, namelijk Big Winner.

De tweedekalfs dochters van Angelo imponeren met hun goede uiers. Hoe meer melk erin kwam hoe fraaier de uiers werden.

De zes harde Angelo-dochters zijn lang, wat arm bespierd en hebben optimale gebouwde kruizen. De beenstand van twee dieren was te recht.

De Bart-dochters hebben veel massa door breedte in hun hele lichaam en diepe ribben. Ook het beenwerk is zwaar. Vooral bij koeien die de productie niet aankunnen omdat ze smal en dun zijn kan Bart compenseren.

Balans is een passende omschrijving bij de Bart-dochters.

Terugkijkend zijn de dochtergroepen vooral verschillend in bouw. Van forse open gebouwde dieren tot fijnere ronde dieren. Van een ruime bespiering tot wat schralere dieren. Daarbij zit er veel lengte in alle jonge koeien en blijkt een hoge productie geen aanslag te zijn op hun gesteldheid.

Beheer
WP Admin