Een watergekoelde tweecilinder Deutz. Ziet er uit als nieuw. In deze conditie - origineel met cabine - is de trekker ook relatief zeldzaam. - Foto's: Martin Smits MechanisatieFoto

Fotoreportage: oldtimer trekkers Internationaal Historisch Festival

Trekker is mediapartner van Boerderij en maakte het laatste weekend van juli een fotoreportage op het Internationaal Historisch Festival (IHF) met oldtimer trekkers in Panningen (L.)

Bekijk meer foto’s onderaan het artikel.

De organisatie van het IHF was in handen van de Historische Motoren en Tractoren vereniging (HMT). De trekkerliefhebbers kwamen voor de 42e editie uit binnen- en buitenland naar Noord-Limburg om de oldtimer trekkers te bekijken. Er was een recordaantal van 1.200 deelnemers en het aantal tentoongestelde oldtimers kwam uit op 3.000 trekkers.

Gebaseerd op de Amerikaanse Massey Ferguson 180 - vlakke bodem, hendels op het dashboard, verstelbaar stuur - de Massey Ferguson 1080. De allereerste exemplaren kwamen uit Amerika. Daarna werd de trekker al snel in Beauvais in productie genomen. En op enig moment ook leverbaar met voorwielaandrijving. Dit is nog een exemplaar met het eerste type vooras. Later werd dat een as van Landini met grotere eindvertragingen. - Foto's: Martin Smits

Ook de inmiddels klassieke Steyr-trekkers - hier de 90 pk 6 cilinder 8110 SK2 uit 1993 - zijn behalve voor dagelijks gebruik inmiddels ook een verzamelaarsobject.

Een Fendt 626 met 252 pk. Er zijn er in de periode 1981 tot 1986 maar 62 van gebouwd. Nooit een commercieel succes, maar de 626 is inmiddels roofgoed onder verzamelaars.

Lanz is voor veel oldtimerliefhebbers toch de ultieme gloeikop. Ze zijn in verschillende landen gemaakt of nagemaakt. Links de Australische KL Bulldog - Kelly & Lewis - rechts de uit Argentinië afkomstige Pampa. De laatste is een rechtstreekse en ook illegale kopie van een Duitse Lanz Bulldog.

In de 70-er jaren was er in Europa steeds meer vraag naar vierwielaandrijving. De Amerikanen waren er minder van gecharmeerd. John Deere deed met de 30-serie een dappere poging zich met een hydraulisch aangedreven vooras in de markt te onderscheiden. Helaas met maar beperkt succes.

Van de standaard fabriekstrekkers in Panningen is deze 320 pk sterke Massey Ferguson 4880 uit 1983 waarschijnlijk de grootste. Destijds de eerste trekker ter wereld met een Bosch elektronische hefinrichting.

Beheer
WP Admin