Fotograaf Mets Julianus met op de achtergrond de familie Van Gulik: Een boerderij is een fantastische plek om op te groeien. - Foto: Ton Kastermans BoerenlevenAchtergrond

Fotograaf volgt boerengezin 1,5 jaar

In het boek Boerenliefde portretteert fotograaf Mets Julianus uit Amersfoort een ‘buitengewoon gewoon’ boerengezin. “Liefde voor de koeien én voor elkaar geeft dit gezin een enorme kracht. Prachtig om van dichtbij mee te maken.”

Heel veel illusies heeft Mets Julianus niet. Natuurlijk, het zou mooi zijn als haar fotoboek tot meer begrip leidt bij burgers over de veehouderij. Dat de foto’s duidelijk maken dat boeren wel degelijk om hun dieren geven. Want dat is zo, zegt ze. Maar ja, een fotoboek zal de opinie in de samenleving niet doen kantelen. Hoeft ook niet, zegt Julianus. Als het boek maar wel duidelijk maakt dat het boerengezin dat zij portretteert met heel veel liefde zijn vak uitoefent.

Ze heeft dat namelijk aan den lijve ervaren op de boerderij van Jet en Erik van Gulik in het Utrechtse Stoutenburg. Ze liep daar een tijd rond met haar fototoestel. De koe is niet alleen een producent van melk in de ogen van het boerenechtpaar, weet ze nu. De familie Van Gulik is vast geen uitzondering.
Lees verder onder de foto

Fotograaf Mets Julianus met op de achtergrond de familie Van Gulik: “Een boerderij is een fantastische plek om op te groeien.” - Foto: Ton Kastermans

Fotograaf Mets Julianus met op de achtergrond de familie Van Gulik: “Een boerderij is een fantastische plek om op te groeien.” – Foto: Ton Kastermans

Julianus werkt parttime in de forensische psychiatrie. En is fotograaf. Ze omschrijft zichzelf als documentair fotografe. Ze maakte onder meer een serie over moeders met hun volwassen kinderen.

Een vriendin introduceerde haar bij de familie Van Gulik, bij Jet en Erik van Gulik en hun kinderen Tim, Anne en Sara. Ze liet wat van haar werk zien. ‘Als jij net zulke mooie foto’s van koeien maakt als van mensen, mag je wel een tijdje bij ons rondlopen’, zei Jet. Dat tijdje werd uiteindelijk 1,5 jaar. En Jet is inmiddels een goede vriendin van haar.

Boerenliefde heet haar boek. Hoefde ze niet lang over na te denken. Een boerderij is veel meer dan een onderneming die een product in de markt zet. Nou ja, de boerderij van de familie Van Gulik is ook een bedrijf, maar toch vooral een plek waar het gezin met liefde, inzet en kennis probeert een boterham te verdienen door hun koeien goed te verzorgen. Het is een manier van leven.

Liefde voor de koeien én voor elkaar geeft hen een enorme kracht

Liefde voor hun familiebedrijf houdt hen op de been, zegt ze nu. Ook als de regen maandenlang uitblijft, dieren moeten worden afgevoerd vanwege nieuwe mestregels of de melkprijs onderuitgaat. “De familie gooit het bijltje er niet bij neer. Liefde voor de koeien én voor elkaar geeft hen een enorme kracht. Mooi om mee te maken.”

Familie Van Gulik is ‘buitengewoon gewoon’, zegt Julianus met een glimlach. Op een van foto’s zit dochter Anne met een ochtendhumeur aan de ontbijttafel. De ochtendzon schijnt prachtig de keuken in. De broodkorstjes liggen op haar bord, die eet Anne niet op.

Op een andere foto spelen de twee meiden op de hooizolder. “Want dat wil ik ook laten zien, de boerderij is een fantastische plek om op te groeien. Ik zou alle kinderen zo’n plek toewensen.”

De geboorte van een kalf, het binnenhalen van het rantsoen voor de komende winter, het begeleiden van de koeien naar een ander perceel; alles komt in Boerenliefde voorbij.
Lees verder onder de video

 

Julianus moest wel het vertrouwen van de gezinsleden zien te winnen. Op een van de eerste dagen stond zij met haar toestel in de melkput. ‘Als jij daar blijft staan, schiet het geen donder op’, zei Erik afgemeten. Natuurlijk paste zij zich aan. Erik trouwens ook, op een gegeven moment ging hij gewoon zijn eigen gang. Of Julianus in de buurt was of niet.

De jonge meiden wilden in het begin steeds poseren en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Maar ook voor hen werd Julianus in de loop van de tijd onzichtbaar. Net als voor de koeien. “In het begin willen ze aan je snuffelen. Als je je opdringt, kunnen ze angstig worden. Maar ook dat slijt. Na een tijdje vertrouwden ze mij wel.”

‘Een serie over twee boerenmeiden op weg naar hun volwassenheid. Dat lijkt me een geweldig project’

Het boek is gedrukt, maar de familie is nog niet van haar af. Zouden ze trouwens ook niet willen. Misschien komt er wel een tweede deel. In ieder geval gaat ze de komende jaren de twee meisjes volgen. “Een serie over twee boerenmeiden op weg naar hun volwassenheid. Dat lijkt me een geweldig langetermijnproject.”

Boerenliefde is te verkrijgen via www.nabijproducties.nl

Beheer
WP Admin