Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Forse omzetstijging voerbedrijf De Heus bij lagere winst

Voerbedrijf De Heus heeft de omzet in 2022 zien stijgen van € 4,4 naar ruim € 6,9 miljard.

De winst van het voerbedrijf daalde van € 147 naar € 116 miljoen. Daarvan keerde het bedrijf € 15,5 miljoen (2021: (11,2 miljoen) uit aan een minderheidsbelang. Dat blijkt uit de gedeponeerde jaarrekening van De Heus Animal Nutrition.

Kosten liepen op

Net als andere voerbedrijven zag ook De Heus de kosten afgelopen jaar flink oplopen. Zo stegen de kosten van grondstoffen en verbruiksmaterialen met ruim 60% naar bijna € 5,9 miljard. De inkoop van grondstoffen voor veevoer werd flink verstoord door de oorlog in Oekraïne. Was het niet direct door de beschikbaarheid van mais of tarwe die normaal uit Oekraïne komt, dan wel via de enorme prijsstijgingen van grondstoffen wereldwijd. Verkoopvolumes communiceert de onderneming niet.

Belang Azië neemt toe

Het grootste deel van de omzet, bijna € 3,9 miljard, realiseert het voerbedrijf nog steeds in Europa. De omzet in Europa nam met bijna 50% toe. Uit de cijfers valt echter goed op te maken dat het belang van Aziatische markt in rap tempo toeneemt. De omzet in Azië steeg met ruim 80% naar € 2,3 miljard. In Afrika steeg de omzet van € 305 naar € 421 miljoen. In de omzet van 2022 zijn de cijfers van de overname van het Nederlandse voerbedrijf Feijen en Zonen en het Vietnamese Masan meegenomen.

Bekend is dat De Heus al decennia inzet op internationaliseren. Deze strategie legt het familiebedrijf geen windeieren, zeker in vergelijk met de jaarresultaten van Nederlandse voerbedrijven als Agrifirm (2022 omzet € 2,8 miljard winst € 24,1 miljoen) en ForFarmers (2022 omzet € 3,3 miljard winst € 30 miljoen). De Heus telt inmiddels tientallen vestigingen en meer dan 100 fabrieken over de hele wereld. Het aantal werknemers, omgerekend naar fulltime equivalenten, is afgelopen jaar gestegen van net geen 9.300 naar 9.770. Ruim 900 werknemers zijn actief in Nederland.

Diervoeders én vee-tak

Van de totale omzet wordt € 6,1 miljard gerealiseerd met de verkoop van diervoeders, de kernactiviteit waar de onderneming zich primair op wil blijven richten. De Heus beschikt echter ook over een vee-tak, afgelopen jaar goed voor een omzet van zo’n € 686 miljoen. (2021: € 654 miljoen). Zo regelt De Heus onder meer dat slachtrijpe vleeskuikens worden geleverd aan slachterijen.

Beheer
WP Admin