Het aantal wolvenaanvallen op vee is in 2024 bijna verdubbeld, terwijl het aantal roedels stabiel bleef en wolven nieuwe leefgebieden zoeken. Foto: Canva AlgemeenNieuws

Fors meer wolvenaanvallen in 2024, aantal roedels stagneert

Het aantal wolvenaanvallen op vee is in 2024 fors toegenomen. BIJ12 registreerde 770 schadegevallen, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2023 (426 gevallen). Sinds de terugkeer van de wolf in Nederland in 2015 is in totaal 1.828 keer wolvenschade aangetoond of niet uit te sluiten.

Opvallend is dat het aantal wolvenroedels niet verder groeide. Nederland telt nu elf roedels, een solitaire wolvin en enkele zwervende wolven. De sterke groei van het aantal roedels tussen 2019 en 2023 lijkt te stagneren.

Meer wolven, meer waarnemingen, meer schade

Hoewel het aantal roedels gelijk bleef, zijn er steeds meer wolven in Nederland. BIJ12 schat dat er momenteel ongeveer 100 wolven rondlopen. In 2024 werden via DNA-onderzoek 73 individuele wolven genetisch bevestigd, waarvan 13 voor het eerst in Nederland.

Naast de genetisch bevestigde wolven is het aantal waarnemingen van wolven fors gestegen. Het landelijke Wolvenmeldpunt van BIJ12 ontving in 2024 maar liefst 2.380 zekere meldingen van wolven. Sinds 2015 zijn dat er in totaal 8.454.

Meer wolven betekent ook meer schade aan landbouwdieren. In ruim 89% van de gevallen waarin wolven vee aanvielen, waren geen preventieve maatregelen zoals wolfwerende rasters genomen. Vooral schapen werden aangevallen, en de meeste incidenten vonden plaats in de winter.

Bij 240 van de 304 meldingen van wolvenschade tussen mei en oktober 2024 werd DNA van een wolf aangetroffen. In acht extra gevallen was predatie door een wolf niet uit te sluiten.

Lees verder onder de grafiek

Concurrentie tussen wolven neemt toe

Naast schade aan vee zijn er ook spanningen tussen de wolven zelf. Voor het eerst in Nederland zijn in korte tijd twee wolven door soortgenoten gedood. Sectie op de lichamen toonde bijtsporen aan, wat wijst op onderlinge concurrentie. “Wolven staan geen vreemde soortgenoten toe in hun territorium”, stelt BIJ12.

Ook het verkeer eist zijn tol. In 2024 stierven 23 wolven, waarvan de meeste door aanrijdingen. Sinds 2015 zijn in totaal 52 dode wolven geregistreerd.

Een opvallend verlies was de dood van wolf GW3425m op de A28 bij Putten. Deze wolf was een van de ouderdieren van de roedel in de Gelderse Vallei-Noord, waar in 2024 voor het eerst welpen waren geboren. Wat dit betekent voor de roedel is nog onduidelijk.

Daarnaast werden op de N310 bij Otterlo drie jonge wolven uit één roedel doodgereden, wat opnieuw de kwetsbaarheid van jonge wolven in verkeer benadrukt.

Zwervende wolven op zoek naar nieuw territorium

De groei van het aantal roedels lijkt af te vlakken, omdat de belangrijkste natuurgebieden – zoals de Veluwe – inmiddels vol zijn. Dat zegt wolvenkenner Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. “De wolf moet nu op zoek naar gebieden met minder wild en meer menselijke activiteit,” zegt La Haye. Drenthe en Friesland worden nu vaker door wolven bezocht, ondanks de aanwezigheid van landbouw en wegen.

Zwervende wolven spelen hierin een belangrijke rol. In 2024 waren er gemiddeld 8 tot 12 zwervende wolven in Nederland. Sommigen legden grote afstanden af, zoals wolf GW3874m, die in november 2024 van Drenthe naar Duitsland trok.

Meerdere wolven uit Nederland hebben al de grens overgestoken. Zo is bekend dat drie van de 32 welpen van de eerste Nederlandse roedel op de Veluwe richting Duitsland en België zijn uitgezworven.

Medeauteur: ANP