NUENEN - In Nuenen is de C-1000 nieuwe stijl deze week geopend. Ahold-dochter Schuitema, de supermarktorganisatie achter C1000, heeft de winst vorig jaar bijna verdubbeld ten opzichte van 2004. Dit was echter voor het grootste deel het gevolg van aanzienlijke eenmalige posten in 2004, waaronder integratiekosten voor overgenomen A&P-winkels. Zonder dit effect kwam de winst in 2005 vrijwel overeen met die van het jaar ervoor, zo liet Schuitema woensdag weten. ANP PHOTO LEX VAN LIESHOUT AlgemeenNieuws

Foodwatch: pak pesticiden op import aan

Voedselwaakhond Foodwatch doet een oproep aan supermarkten om met een oplossing te komen voor de pesticiden op groente en vruchten van buiten de EU.

Het gaat om bestrijdingsmiddelen waarvan het gebruik in Europa verboden is omdat ze slecht zijn voor consumenten. “Het gaat dan bijvoorbeeld om ananassen uit Costa Rica, boontjes uit Kenia of tomaten uit Marokko. De stoffen zijn in de EU voor boeren verboden om te gebruiken, omdat ze bijvoorbeeld kankerverwekkend kunnen zijn of hormoonverstorend.” Er zijn wel normen voor wat er op de groente en het fruit mag zitten, maar die bieden volgens de voedselwaakhond te weinig garanties. “Omdat de EU geen eisen kan stellen aan gebruik van pesticiden buiten de EU, is het ingewikkeld om via wetgeving Europese consumenten hiertegen te beschermen’, aldus Foodwatch.

‘Alleen maar voordelen’

Foodwatch roept daarom supermarkten op met hun leveranciers van buiten de EU te regelen dat ze de deze middelen niet meer gebruiken. Dat heeft volgens de organisatie alleen maar voordelen: het is beter voor consumenten en producenten (die dan niet meer met de middelen hoeven te werken) en de boeren binnen de EU krijgen een gelijkere concurrentiepositie.

Beheer
WP Admin