Aan het eind van dit jaar draaien nog 6 van de 29 Fonterra-fabrieken in Nieuw-Zeeland op kolen. - Foto: Fonterra RundveeNieuws

Fonterra overweegt bouw mega-warmtepompen

Fonterra overweegt de bouw van gigantische elektrische warmtepompen om zijn klimaatdoelen te halen.

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant start in samenwerking met het Duitse MAN Energy Solutions een technische studie. Uit onderzoek moet blijken of het met behulp van een warmtepomp mogelijk is om voldoende hoge temperaturen te bereiken voor het verpoederen van melk.

De studie, die naar verwachting eind april 2023 wordt afgerond, maakt deel uit van het streven om voor de productie van stoom niet-hernieuwbare energie, zoals steenkool, te vervangen voor een duurzaam alternatief als wind en zonne-energie. Tegen het eind van dit jaar draaien nog 6 van de 29 Fonterra-fabrieken in Nieuw-Zeeland op kolen. Plan is om het gebruik van steenkool richting 2037 volledig af te bouwen.

Warmtepompen onderdeel verduurzamingsplan

Met warmtepompen kan Fonterra zijn CO2-uitstoot jaarlijks met 60.000 ton verlagen. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 25.000 auto’s. Met behulp van de warmtepomp wordt meer dan 30 ton stoom per uur geproduceerd. Dat is vergelijkbaar met een thermisch vermogen van 25 megawatt. Het zou voor het eerst zijn dat deze technologie op deze schaal in Nieuw-Zeeland wordt toegepast.

Fonterra maakte eerder al bekend dat het tot 2030 een bedrag van 1 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (ruim € 590 miljoen) reserveert voor duurzaamheidsprojecten. Hoeveel de warmtepompen kosten, moet uit de studie blijken. Volgens de New Zealand Herald gaat het al snel over tientallen miljoenen dollars. De techniek van MAN’s warmtepompen wordt al bijna tien jaar toegepast in de Zweedse drankenindustrie.

Beheer
WP Admin