Fonterra omzeilt te logistieke problemen via een deelname in de logistieke joint venture Kotahi. - Foto: Fonterra RundveeNieuws

Fonterra exporteert ondanks Covid-19 recordvolume

Fonterra heeft in een jaar tijd (eindigend eind juli) een recordhoeveelheid van meer dan 2,59 miljoen ton aan zuivelproducten geëxporteerd.

Het gaat om een toename van 4% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ondanks logistieke problemen als gevolg van Covid-19 wist de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming veel zuivel te verschepen.

De betrouwbaarheid van de vaarschema’s van containerschepen lag lange tijd op 75 tot 80%, maar kwam eind juli dit jaar onder 35% uit. Exporteurs kregen te maken met gesloten havens, vertragingen in havens en een tekort aan zeecontainers.

Logistieke joint venture

Fonterra geeft aan dat het deze problemen heeft weten te omzeilen door zijn deelname in de logistieke joint venture Kotahi. Partners in deze joint venture zijn vleesverwerker Silver Fern Farms, transportbedrijf Maersk en de haven van Tauranga. Voordeel van Kotahi is dat volumes product van meer dan vijftig Nieuw-Zeelandse ondernemingen worden samengebracht. Daardoor kunnen met regelmaat grote schepen worden ingezet.

Met hulp van de partners heeft Fonterra extra schepen weten te regelen. Hoewel de wereldwijde logistieke problemen nog niet zijn opgelost, verwacht Fonterra ook voor de komende periode geen hinder. Belangrijkste aandachtspunt voor Kotahi is ervoor te zorgen dat voldoende containers beschikbaar blijven voor export vanuit Nieuw-Zeeland.

In totaal werd vanuit Nieuw-Zeeland in het jaar eindigend eind juli 2021 3,6 miljoen ton zuivel geëxporteerd, valt op te maken uit Fonterra’s Global Dairy Update.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin