AlgemeenNieuws

FloraHolland: hogere btw kost honderden miljoenen

Aalsmeer – De Nederlandse sierteelt verliest door een hogere btw honderden miljoenen euro’s omzet en duizenden arbeidsplaatsen.

Dat stellen bloemenveiling FloraHolland en brancheorganisatie VBN in een reactie op het kabinetsplan de btw op onder meer bloemen en planten te verhogen van 6 naar 21 procent. Ze roepen het kabinet definitief af te zien een btw-verhoging.

FloraHolland en VBN becijferden een mogelijk effect van de btw-verhoging, met als voorbeelden de btw-verhoging in Frankrijk in 1991 en Spanje in 2012. De omzet van de Nederlandse sierteelt zou met €240 miljoen dalen. Daardoor zouden 5.220 banen verloren gaan. Omdat de export ook geraakt wordt, loopt de rekening financieel en maatschappelijk verder op. In de cijfers zijn verlies aan indirecte arbeidsplaatsen en omzet niet meegenomen.

Nederland moet niet dezelfde fout maken als Frankrijk en Spanje, waarschuwt Lucas Vos, CEO van FloraHolland en directeur van de VBN. Frankrijk verhoogde het btw-tarief van 5,5 procent naar 18,6 procent. Een hoger btw-tarief moest lagere inkomsten uit de inkomstenbelasting opvangen Frankrijk draaide de maatregel twee jaar later terug. De werkgelegenheid was in de periode gedaald van 169.000 naar 158.000.

Spanje verhoogde de btw in 2012 van 8 naar 21 procent. Voor sierteeltproducten werd het tarief in 2015 verlaagd nadat in de sector een vraaguitval van maar liefst 27 procent plaatsvond. Spaans onderzoek toonde volgens Vos aan dat mensen een vast bedrag uitgeven aan bloemen en planten. Bij een lagere inkomstenbelasting gaan ze niet opeens meer of duurdere bloemen en planten kopen.

Beheer
WP Admin