Met schoningsconcept ChangeSep van rooierfabrikant Grimme kun je een afstrijkwals hydraulisch wisselen met een vingerkam op de tweede egelband. Vooralsnog is ChangeSep alleen verkrijgbaar op de Grimme Evo 290. - Foto: Grimme MechanisatieNieuws

Flexibel product schonen met Grimme ChangeSep

De Duitse rooierfabrikant Grimme heeft een ingenieus schoningsconcept ontwikkeld, de Grimme ChangeSep, waarbij je een afstrijkwals hydraulisch kunt wisselen met een vingerkam op de tweede egelband.

Normaal kies je bij aanschaf van een rooier voor een afstrijkwals of vingerkam op de tweede egelband. Een afstrijkwals is wat productvriendelijker en geeft minder productverlies. Op kluiterige grond of grond met steentjes wordt vaak voor een vingerkam gekozen. Deze veegt de grote aardappelen op de leesband en laat kleine kluitjes en steentjes passeren evenals krieltjes. Een afstrijkwals achter de vingerkam veegt de kluitjes en krieltjes op een smal bandje voor de leesband. Op het leesplatform kunnen medewerkers dan krieltjes overgooien naar de leesband.

Twee schoningsconcepten in Grimme ChangeSep

Met de Grimme ChangeSep zijn beide schoningsconcepten mogelijk. In stand afstrijkwals zit de afstrijkwals op de egelband, en ‘zweeft’ de afstrijkkam daar boven. Deze heeft dan geen functie. In de stand ‘afstrijkkam’ beweegt de afstrijkwals naar buiten, en zakt de afstrijkkam op de plek waar zonet nog de afstrijkwals zat.

Het maakt de rooier flexibeler voor verschillende gronden en ook voor verschillende gewassen. Zo kun je ’s ochtends aardappelen rooien met een afstrijkwals en ’s middags uien laden met de afstrijkkam. Zeker als de rooier is uitgerust met halve diabolorollen, want deze zijn geschikt voor aardappelen rooien en uien oprapen.

Vooralsnog verkrijgbaar op EVO 290

In eerste instantie is het concept ChangeSep alleen verkrijgbaar op deEVO 290, de tandemassenrooier met een bunker van 9 ton. De fabrikant meldt dat het schoningsconcept in de toekomst ook beschikbaar is op andere Grimme-rooiertypes.

Beheer
WP Admin