Foto: Misset AlgemeenNieuws

Flevolands blok jaagt maandprijs grasland op

Een blok van zo’n 10 hectare grasland in Flevoland is verkocht voor € 1,8 miljoen. Het is de reden dat het landelijke prijsniveau in augustus explosief stijgt naar bijna € 89.000 per hectare.

De gemiddelde prijs die in het afgelopen jaar in Nederland voor grasland is betaald, bedraagt zo’n € 68.000 per hectare. Per maand schommelen de prijzen zo tussen de € 61.000 aan de onder- en € 77.000 aan de bovenzijde. Wat dat betreft zat juli net aan de onderkant van de bandbreedte. Dat kwam met name door een groot aandeel van goedkopere percelen aan de provinciegrens tussen Friesland en Groningen.

Maandprijs grasland naar ongekende hoogte

In augustus was het beeld totaal anders. De maandprijs van grasland schoot naar ongekende hoogte. En zoals mag worden verwacht heeft de verkoop in Flevoland daarin een groot aandeel. Dat effect werd versterkt doordat er in die maand landelijk gezien maar weinig hectares werden verhandeld die volgens de voorwaarden van het Kadaster in het rijtje agrarische grondprijs voor grasland thuishoren.

Volgens het Kadaster is in augustus slechts iets meer dan 70 hectare grasland verhandeld die aan de voorwaarden van agrarische grondhandel voldoet. Een blok van 10,2 hectare die voor een prijs van € 177.174 per hectare is verkocht heeft zodoende zwaar gewogen in de door het Kadaster berekende maandprijs. Dit is dan ook de reden dat het gemiddelde prijsniveau van grasland in augustus weinig onderdoet voor de € 93.668 waarvoor bouwland werd verhandeld.

Normaal gesproken trekt grasland het gemiddelde prijsniveau van agrarische grond wat naar beneden. Maar daarvan was in augustus geen sprake. Het algemeen gemiddelde van agrarische grond in Nederland steeg weliswaar, maar bleef met € 87.200 onder het niveau van grasland. Het totale areaal verhandelde agrarische grond bleef in augustus steken op 165,4 hectare en ook dat is weinig in vergelijking met de voorgaande maanden.

Beheer
WP Admin