Femke Wiersma laat stikstofondergrens van 1 mol toetsen voor 2025
LVVN-minister Femke Wiersma laat een rekenkundige stikstofondergrens van 1 mol per hectare per jaar nog voor het einde van dit jaar onder wetenschappers toetsen, zo antwoordt zij op Kamervragen van Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek van Volt.
Met die ondergrens zouden veel PAS-melders geholpen zijn. Aanleiding hiervoor was een rondetafelgesprek met stikstofexperts in de Tweede Kamer eerder deze maand over de rekenkundige ondergrens voor stikstofdepositie. Arthur Petersen van University College Londen sprak toen van een vanuit de wetenschap dwingend minimum voor de rekenkundige ondergrens van 1 mol per hectare per jaar. Eerder noemde hij dit al een ‘veilige keuze’.
De Kamervragen gingen in eerste instantie over de stikstofexperts die wegbleven bij het rondetafelgesprek. Bovendien liepen de inzichten van de experts die er wel waren uiteen. Wiersma laat evengoed weten dat zij wil weten of het expertoordeel van Petersen onder wetenschappers breder gedragen wordt. Het is nog onduidelijk welke wetenschappers hierbij worden betrokken. De uitkomsten en adviezen neemt Wiersma mee in haar besluit.
Voorleggen aan de Raad van State
Wiersma zegt ook dat als blijkt dat het verantwoord is om een rekenkundige ondergrens in te voeren, ze een voorstel tot voorlichting gaat voorleggen aan de afdeling advisering van de Raad van State. Wiersma laat wel weten dat het tijd kost om dit advies te beoordelen en om een eventuele wetenschappelijk onderbouwde ondergrens in te voeren. Dan is de juridische houdbaarheid nog een laatste en niet onbelangrijke horde.
Aanleiding voor het rondetafelgesprek van begin oktober was het onderzoek van TNO en Universiteit van Amsterdam naar een juridisch hogere rekenkundig ondergrens als alternatief voor de huidige grens van 0,005 mol per hectare per jaar voor de aanvraag van vergunningen. Daar rolde geen nieuw getal uit, maar alleen de noodzaak tot vervolgonderzoek. TNO liet eerder al weten dat dit onderzoek vijf tot zes jaar gaat duren.