AlgemeenAchtergrond

Farm Day voor kleine burgers

Op Farm Day kunnen schoolkinderen in Essex hun agrarische kennis opvijzelen.

Vandaag is het Farm Day voor de basisschoolleerlingen in Essex. Op een groot evenemententerrein staan stands. Bij iedere stand vertelt een boer iets over een een specifieke tak van de agrarische sector. Omdat er ook een aantal koeien, schapen, varkens, alpaca’s, een kalkoen en wat kippen op het terrein rondlopen, moet er een dierenarts aanwezig zijn om te controleren of de dieren bij aankomst gezond zijn. En die dierenarts ben ik.

Melk uit de supermarkt

Nu ik er toch ben, grijp ik de kans om wat langer te blijven en te zien wat de kinderen van Essex weten over de agrarische sector. En dat is lachen. Ik herinner me dat mijn zus ooit een vriendinnetje te spelen had. Toen mijn moeder vroeg of ze melk wilde (op een boerderij wordt ten slotte te allen tijde melk gedronken), wilde ze geen melk van koeien. Ze lustte alleen melk van de supermarkt. Toen mijn moeder vroeg waar die melk dan van gemaakt werd, antwoordde ze dat de supermarkt die melk zelf maakte. Koeienmelk vond ze vies. Ahum.

Varkens zijn grappig

In Essex is het niet veel beter gesteld met de agrarische kennis van de kinderen. Het overgrote deel heeft geen idee dat melk afkomstig is van koeien. Ze zijn wel heel enthousiast en duiken vol overgave in de hoop kuilgras, die ter illustratie aanwezig is. (Nemen ze ook nog een leuk aandenken (lucht) mee naar huis). Dat karbonade afkomstig is van een varken, is een openbaring. En dat varkens eigenlijk heel grappig zijn ook. Er zijn vier mestvarkens, ze hebben de dag van hun leven in een ruim strohok met continu aandacht.

Verbazing

Echter, het zijn niet alleen de kinderen die weinig weten: wat misschien nog veel schrijnender is, is dat er leerkrachten rondlopen die geen idee hebben. De vraag wanneer een koe begint met melkgeven en hoe lang dat doorgaat, is op zich nog wel een leuke. De verbazing van de juf over het feit dat dat er eerst een kalf geboren moet worden voordat deze melkproductie op gang komt, is groot. Tact is niet mijn sterkste kant, dus vraag ik of ze zelf ook nog borstvoeding geeft (haar jongste kind is inmiddels zes jaar). Nee, natuurlijk niet, dat was alleen toen het kind nog klein was, antwoordt ze. Het kwartje valt nog niet. Dus vraag ik of ze, voordat ze een kind kreeg, ook melk produceerde. En ineens ziet ze het licht.

Positief

Gelukkig wordt er hier ieder jaar een Farm Day georganiseerd. Veel boeren geven die dag uitleg over hun werk. Hopelijk levert dat een positieve bijdrage aan de algemene ontwikkeling en kennis van deze kinderen, want van de juf worden ze ook niet veel wijzer.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin