AlgemeenAchtergrond

Familietafereel voor mooie Bintje-oogst

Espel – Zonen Danny (11) en Alex (9) helpen samen met vriend Johan Penning bij de aardappeloogst van Hans en Aaltje van Horssen in Espel.

Espel – Zonen Danny (11) en Alex (9) helpen samen met vriend Johan Penning bij de aardappeloogst van Hans en Aaltje van Horssen in Espel. “Er zaten weinig kluiten in, maar ze vinden het gewoon leuk om erop te staan”, zegt vader Hans van Horssen over het familietafereel. Zoon Mark zit achter het stuur van de trekker. De opbrengst van deze 4 hectare Bintje potaardappelen is goed, vindt Hans van Horssen. “Er komen zo’n 45 kisten van een hectare en dat is best”, vertelt Van Horssen. “Dan zit je zo aan de 50 ton per hectare.” Ook over de kwaliteit is hij te spreken: “Ze zijn hartstikke mooi.” De prijs sprak hij een maand geleden al af. Een gokje. “Goed gegokt: ik krijg 26 euro per 100 kilo 35/45 en 46 euro per 100 kilo 28/35. Dat is beter dan vorig jaar.”

Foto Axipress

Johnsonville – Melkveehouders op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland hebben maandag en dinsdag in totaal zo’n 9,5 miljoen liter melk moeten dumpen. Zuivelcoöperatie Fonterra was door hevige sneeuwval niet in staat melk op te halen bij 2.000 boeren. De boeren blijven volgens Fonterra melk dumpen als het slechte weer aanhoudt. Waar ze kunnen, voeren boeren melk aan kalveren, aldus Fonterra. In totaal haalt Fonterra melk op bij 10.500 melkveehouders. Het land heeft te maken met de zwaarste sneeuwstorm in meer dan dertig jaar.

Foto Getty Images

Beheer
WP Admin